Tendintele antreprenoriale ale anului 2019

Dupa ce antreprenorii au facut retrospectiva anului 2018 asupra companiei si au rasuflat usurati vazand ca anul s-a incheiat cu succes, au inceput deja sa documenteze despre cum ar putea sa isi pregateasca afacerea pentru ca anul 2019 sa fie cel putin la fel de profitabil.

Iata tendintele in materie de business ale noului an:

  • Companiile se vor adapta in continuare exigentelor clientilor moderni

Datorita faptului ca oferta este una foarte bogata, consumatorii au din ce in ce mai multe alternative, lucru care se reflecta in cresterea exigentelor clientilor fata de companii. Astfel, antreprenorii trebuie sa se asigure ca in anul 2019 oferta companiei lor satisface exigentele cientilor moderni, respectiv:  viteza in livrare, servicii personalizate si client service de exceptie.

  • Relatiile interumane nu vor fi inlocuite de tehnologie

Desi robotica si inteligenta artificiala au cunoscut o evolutie impresionanta, aceastea nu vor inlocui umanul. Clientii pun in continuare un mare pret pe relatiile directe cu firmele, lucru care va ramane neschimbat si in 2019. Asadar, ca antreprenor, asigura-te ca le oferi clientilor multiple modalitati de interactiune si comunicare in acest nou an.

  • Marketingul va deveni din ce in ce mai personalizat

Marketingul va fi din ce in ce mai particularizat in 2019, si aceasta tendinta se va accentua din ce in ce mai mult in urmatorii ani. Nu vom mai vedea atat de des fotografii de duzina, campanii de marketing generice sau indemnuri de achizitie impersonale adresate consumatori. Clentii se vor orienta catre companiile care ofera servicii personalizate si continut de valoare la fiecare pas al evolutiei companiei.

  • Recenziile sunt indispensabile pentru convingerea posibilitor clenti

Clientii moderni sunt influentati extrem de mult de ce au de spus alti consumatori despre un anumit produs sau serviciu, cu atat mai mult cu cat, in ultimul timp, majoritatea consumatorilor se documenteaza online despre o viitoare achizitie. Mai mult de 90% dintre consumatori declara ca nu achizitioneaza produse sau servicii despre care nu au citit niciun fel de recenzie.

  • Firmele vor pune pe primul plan fericirea angajatilor

Este cunoscut deja faptul ca  numarul romanilor care aleg sa paraseasca tara este intr-o continua crestere, cu atat mai mult cu cat climatul economic si politic nu da semne ca se va imbunatati.  A oferi angajatilor un mediu de lucru cat mai facil, interactiv si mai ales stimulant vor fi 3 factori esentiali pe lista afacerilor de succes in 2019.  Tot ca si consecinta a fortei de munca in scadere, in 2019, companiile de tehnologie si IT se vor orienta catre angajarea tinerilor cu studii si in alte domenii de activitate, nu doar absolventi de Politehnica sau Cibernetica.

  • Lucrul de la distanta este un nou must-have pentru companii

Suntem in secolul vitezei, iar oamenilor moderni le ramane foarte putin timp liber pe care sa si-l petreaca alaturi de cei dragi, de aici orientarea catre munca de acasa. Asadar, daca va doriti un an 2019 profitabil, este indicat sa tineti cont atat de nevoile consumatorilor cat si de nevoile angajatilor. Angajati multumiti + consumatori satisfacuti = o afacere de succes pentru anul 2019.