Statul acorda subventii patronilor care incadreaza in munca someri

Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, prin intermediul filialelor judetene pentru ocuparea fortei de munca, aplica o serie de masuri cu scopul de a creaste sansele de angajare a persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca.

Potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, statul acorda subventii patronilor care incadreaza in campul muncii persoane apartinand unor categorii dezavantajate sau cu acces dificil pe piata muncii. In acest sens, companiile angajatoare primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, o subventie in cuantum de 2.250 lei, daca incadreaza in munca, pe perioada nedeterminata persoane din urmatoarele categorii: someri peste 45 ani, parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale, someri de lunga durata sau tineri NEET (acronimul pentru formularea “Not in Education, Employment or Training”), cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 18 luni.

Potrivit legii, de aceeasi subventie beneficiaza si patronii care incadreaza in munca, someri care, in termen de 5 ani de la data angajarii indeplinesc, conform legii, conditiile pentru a solicita pensia anticipata partiala sau de acordare a pensiei pentru limita de varsta, daca nu indeplinesc conditiile de a solicita pensia anticipata partiala. Subventia se acorda lunar, pe perioada angajarii, pana la data indeplinirii conditiilor de pensionare.

De asemenea, subventia de 2.250 lei le aste acordata si angajatorilor care si-au indeplinit obligatia de a incadra in munca persoane cu handicap, precum si angajatorilor care nu au aceasta obligatie legala, insa incadreaza in munca pe durata nedeterminata persoane cu handicap si le mentin raporturile de munca sau de serviciu cel putin 18 luni.

In situatia incadrarii in munca pe durata nedeterminata a prospetilor absolventi de invatamant profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat sau particular, autorizat sau acreditat in conditiile legii, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca acorda angajatorilor subventii in cuantum de 2.250 de lei/luna pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare proaspat absolvent angajat. In cazul in care sunt incadrati absolventi din randul persoanelor cu handicap sumele se acorda pe o perioada de 18 luni.