Incepand cu data de 31 martie 2019, comerciantii sunt obligati sa practice retinerea garantie pentru sticle si ambalaje reutilizabile

Clientii care vor cumpara, incepand cu data de 31 martie 2019, produse cu ambalaje reutilizabile, vor fi nevoiti fie sa plateasca pentru fiecare dintre acestea o garantie in valoare de 50 de bani, fie sa ofere spre reutilizare un ambalaj de acelasi tip. Aceasta prevedere se aplica atat in cazul persoanelor fizice, cat si in cazul societatilor comerciale, firmele care comercializeaza produse cu amanuntul vor fi obligate sa plateasca furnizorului aceeasi garantie ori sa dea ambalajele in schimb.

Asadar, sfarsitul lunii martie le aduce patronilor obligativitatea practicarii retinerii garantiilor pentru sticlele si ambalajele reutilizabile, valoarea garantiilor este de 50 de bani per ambalaj, iar comerciantii vor fi obligati sa retina pe bonul fiscal suma aferenta garantiilor, astfel incat clientii care returneaza ambalajele sa o poata recupera.

Ordonanta de urgenta nr. 74/2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deseurilor, a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje si a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu prevede ca incepand cu data de 31 martie, firmele vor trebui sa incaseze garantii in bani pentru ambalajele reutilizabile.

Operatorii economici care comercializeaza cu amanuntul produse ambalate in ambalaje primare reutilizabile sunt obligati:

 sa informeze consumatorii asupra valorii garantiei banesti si asupra sistemului de preluare a ambalajelor

 sa primeasca la schimb ambalajele reutilizabile ale produselor comercializate care sunt intr-o stare corespunzatoare pentru a fi reutilizate;

 sa returneze, la solicitarea consumatorului, in baza bonului fiscal, valoarea garantiei banesti in cazul ambalajelor reutilizabile ale produselor comercializate care sunt intr-o stare corespunzatoare pentru a fi reutilizate.

Operatorii economici care introduc pe piata nationala produse ambalate in ambalaje reutilizabile sunt obligati:

 sa marcheze sau sa inscrie pe ambalajul primar sau pe eticheta produsului destinat consumatorilor sintagma «ambalaj reutilizabil»;

– sa organizeze preluarea ambalajelor reutilizabile astfel incat sa realizeze, incepand cu anul 2019, un procentaj de returnare de minimum 90%.

Societatile comerciale care nu inscriu pe ambalajul produselor vizate sintagma „ambalaj reutilizabil” risca amenzi cu valori cuprinse intre 16.000 si 30.000 de lei. De asemenea, daca o firma nu atinge procentajul de returnare de minim 80%, amenda este cuprinsa intre 20.000 si 40.000 de lei.