Procedura inregistrarii in scopuri de TVA naste controverse – IMM-urile o contesta iar ANAF-ul o apara

Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a catalogat luni, ca fiind greoaie, procedura de inregistrare a frmelor in scopuri de TVA, insa Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) isi apara masura, sustinand ca aceasta este o solutie de eliminare a evaziunii fiscale si a firmelor-fantoma.

Criticata de marile organizatii de investitori si de consultantii fiscali, procedura de inregistrare a interprinderilor in scopuri de TVA este luata in calcul si de firmele mici si mijlocii reprezentate de catre CNIPMMR.

Ovidiu Nicolescu,Presedintele CNIPPMR, si-a exprimat nemultumirile cu privire la Ordinul nr. 3841/2015 emis de catre ANAF si de intreaga procedura de inscriere a firmelor in scopuri de TVA.

Cum functioneaza procedura de inregistrare in scopuri de TVA

Inregistrarea firmei in scopuri de TVA este foarte valoroasa pentru o afacere, aceasta fiind raspunzatoare de deducerea cheltuielilor privind investitiile realizate,in caz contrar firma fiind obligata sa suporte taxa de 20% la achizitionarea unor echipamente, de exemplu.

In data de 6 ianuarie 2016, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat in Monitorul Oficial Ordinul nr. 3841/2015 privind aprobarea continutului formularului 088 – “Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA”.

Formularul 088 urmand sa se depuna in urmatoarele situatii:

– in cazul depasirii plafonului de 220.000 lei – cifra de afaceri, cand persoana impozabila este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA conform legii, impreuna cu declaratia de mentiuni.

– in cazul infiintarii, cand persoana impozabila doreste sa fie inregistrata in scopuri de TVA prin propria sa optiune, sau cand aceasta declara ca va depasi plafonul de scutire de TVA;

– ulterior infiintarii, cand persoana impozabila nu a depasit plafonul cifrei de afaceri si nu este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA dar opteaza pentru calitatea de platitor de TVA.

La solicitarea organului fiscal competent, formularul se va depune si in cazul in care apar modificari ale structurii organizatorice a persoanei impozabile cum ar fi:

 1. a) schimbarea sediului social;
 2. b) modificarea structurii administratorilor si/sau asociatilor.

In baza formularului completat de catre firme, ANAF va face verificari si va putea lua urmatoarele decizii:

– respingerea din start a acordarii codului de TVA firmei solicitante

– acordarea codului de TVA

– chemarea la interviu a solicitantului pentru a clarifica anumite aspecte din declaratie, dupa care, in functie de acestea, ANAF va aproba sau va respinge cererea.

In cazul respingerii, firma va putea aduce noi documente sau clarificari, insa aici isi face aparitia una dintre obiectiile aduse procedurii: ANAF nu justifica de ce a fost respinsa inregistrarea in scopuri de TVA, astfel incat firma in cauza nu va sti ce anume trebuie clarificat sau indreptat.

Formularul 088,are ca scop analizarea si evaluarea intentiei si capacitatii persoanelor impozabile de a desfasura activitati economice ce implica operatiuni din sfera TVA, si cuprinde un set de 20 de criterii pe care firmele trebuie sa le indeplineasca:

 1. Detinerea spatiului ce serveste ca destinatie a sediului social;
 2. Analiza diferentei intre sediul social si domiciliul fiscal;
 3. Detinerea spatiilor ce servesc drept sedii secundare;
 4. Declararea la Registrul Comertului a activitatilor efectuate de catre societate;
 5. Declararea la Registrul Comertului a activitatilor efectuate la terti;
 6. Analiza calitatii asociatilor si administratorilor ce au mai detinut societati sau au mai desfasurat activitati economice, cand acestea au fost lichidate, in inactivitate temporara sau in insolventa;
 7. Analiza situatiei in care asociatii sau administratorii au mai detinut societati sau au mai desfasurat activitati economice la care inregistreaza obligatii fiscale restante;
 8. Analiza cazierului fiscal al asociatilor si administratorilor;
 9. Analiza rezidentei administratorilor;
 10. Indicarea unui numar de 3 persoane care pot da informatii asupra administratorilor;
 11. Analiza detinerii conturilor bancare;
 12. Prezentarea modului de conducere a contabilitatii;
 13. Prezentarea identitatii persoanei care semneaza digital declaratiile fiscale;
 14. Indicarea numarului de contracte de munca pentru salariatii societatii;
 15. Analiza veniturilor brute realizate de asociati si administratori;
 16. Daca administratorii sunt persoane juridice, se vor prezenta indicatorii realizati de acestia in ultimul an;
 17. Prezentarea studiilor/profesiilor administratorilor;
 18. Prezentarea cumulului de functii al administratorilor;
 19. Prezentarea creditarilor efectuate de asociati/administratori catre societate;
 20. Informare privind depunerea anterioara a altor declaratii 088.

Ce obiecteaza Consiliul IMM procedurii ANAF de inregistrare a firmelor in scopuri de TVA?

Consiliul National al IMM-urilor are anumite reprosuri cu privire la formuarul 088 al ANAF si cere o serie de revizuiri in legatura cu urmtoarele:

– O problema constatata de IMM-uri este ca desi Formularul 088 se completeaza electronic, acesta nu se depune online, ci direct la ghiseul organului fiscal competent. Consiliul vrea pentru IMM-uri asigurarea unei proceduri simple, care sa fie operationala prin completarea formularului in mod electronic si depunerea acestuia online; Prin aceasta masura se urmareste evitarea practicilor corupte si reducerea timpului consumat de contribuabil pentru birocratie.

– Consiliul cere Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, realizarea sistematica a analizei cost-benficiu pentru IMM-uri.

– Reducerea si simplificarea procedurilor administrative,astfel incat intreprinderile sa nu fie supuse in mod repetat la declaratii si proceduri administrative pentru acelasi subiect.

– Eliminarea din Formularul 088 a informatiilor cuprinse deja in alte formulare sau baze de date, precum: informatiile privind sediul/sediile secundare (Registrul Comertului) obligatiile fiscale, cazierul fiscal, venituri brute realizate, conturi bancare (ANAF),sau  numarul contractelor individuale de munca incheiate – care se regasesc in REVISAL.

– Transparenta procedurii de evaluare a intentiei si a capacitatii de desfasurare a activitatilor economice care implica operatiuni din sfera TVA si a modului de punctare obiectiva a criteriilor stabilite, in prezent aceste informatii nefiind publicate.

– Eliminarea incertitudinilor din procedura de evaluare a intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA, astfel incat deciziile ANAF sa nu se poata transforma in abuz.

– Asigurarea unei proceduri corecte si logice de evaluare a intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA. Este irelevanta cerinta prezentarii unor documente privind studiile si veniturile obtinute in ultimele 12 luni in cazul tinerilor fara experienta si fara venituri dar care au o idee foarte buna de afacere – un startup. Nu este corect ca acestora sa li se refuze acordarea codului de TVA in baza actualei proceduri.

– De asemenea, este irelevanta mentionarea sumei cu care asociatii/ administratorii firmei nou infiintate au creditat alte entitati.

– Impunerea obligativitatii motivarii in fapt si in drept a unei decizii de neindeplinire a criteriilor stabilite pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA a societatilor, , pentru a li se putea asigura contribuabililor dreptul la contestare in instanta.

Solutia propusa de Consiliul IMM: Decaratie pe proprie raspundere

Pentru a scurta procedura de obtinere a codului de TVA, CNIPMMR propune substituirea Formularului 088 propus de ANAF cu o declaratie pe proprie raspundere a antreprenorului, in care acesta declara desfasurarea de activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA. Declaratie care se va completa electronic si se va depune online, mai ales de catre societatile care depasesc plafonul de scutire a platii T.V.A de 220.000 lei stabilit prin Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal si care sunt de drept platitoare de TVA, parcurgerea unei proceduri de evaluare a intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA nefiind justificata.