Povestea unui brand romanesc ce produce si comercializeaza haine inedite. Primele colectii fiind vandute in Vama Veche.

Sotii Ghesea puneau la inceputul anilor 2000 bazele unei afaceri cu haine deosebite din punct de vedere al design-ului, aducand infuente hippie hainelor. Cativia ani mai tarziu a aparut, in Vama Veche, primul magazin al brandului Mathilde. In anul 2017, afacerea de familie cu haine produse in doua ateliere, unul la Brasov si altul la Oradea, aduce in buzunarele antreprenorilor 1,4 milioane euro.

Daca doresti sa construiesti o mica afacere locala, intr-un domeniu saturat de mari branduri internationale probabil ca unica sansa de reusita este alegerea nisei potrivite.

Pe acest lucru au mizat si antreprenorii Mathilde si Razvan Ghesea, care, in urma cu mai bine de zece ani, si-au propus sa incerce sa constuaiasca o afacere de familie si sa creeze un nou brand in  moda; lucru deloc usor avand in vedere ca piata din Romania era deja tixita de produse de marca, branuri straine si haine tot mai accesibile ca pret.

“La inceput, eu ma ocupam de afacerea mea, iar sotia vindea haine prietenilor si cunostintelor. Am decis sa ma implic si impreuna sa ducem lucrurile la urmatorul nivel. Astfel am inceput sa contactam fabrici de confectii pentru a colabora. Ulterior, dupa ce afacerea a prins contur, am luat decizia de a mergem de cont propriu. Am inceput sa avem angajati permanenti din anul 2004. Brandul poarta numele sotiei mele, tocmai pentru ca ideile si talentul vin de la ea.” – povesteste Razvan Ghesea, sotul Mathildei.

Hainele produse sub brandul Mathilde au influente boho, hippie, frantuzesti si pe alocuri chiar rusesti.

Primele vanzari mai consistente le-au facut in cardul targurilor medievale precum cel de la Sighisoara. Apoi, in anul 2004, la sfatul unor buni prieteni, au decis sa deschida un mic magazin in statiunea Vama Veche. Ce sa crezi, magazinul exista si azi, si desi este sezonier, aduce vanzari considerabile. Intre timp firma s-a dezvoltat, ce doi soti ajungamd sa detina 10 magazine in toata tara si sa dezvolte si un frumos magazin online care aduce circa 9% din totalul vanzarilor.

“Prezenta in mediul online este foarte important, chiar daca afacerea noastra nu se incadreaza pentru zona de marketplace, deoarece nu producem serii mari, am investit destul de mult in propriul magazin online, unde clientele pot face comenzi personalizate in functie de masurile lor, oricand si de oriunde. De asemenea, online-ul este un instument foare important ca te aduce in atentia oamenii care cauta ceea ce tu comercializezi” – afirma reprezentantul Mathilde.ro

“Pe langa fabrica din Brasov, am deschis la Alesd o noua unitate de productie deoarece am gasit acolo aceasta rara oportunitate, dupa ce o companie local cu vechime in domeniu si pe piata, tot o afacere de familie, a fost inchisa. Noi am preluat tot, inclusiv angajatii, de care aveam mare nevoie” – afirma Razvan Ghesea, cofondator Mathilde.

La Brasov compania Mathilde poseda doua ateliere de circa 600 metri patrati, unde la creatiile Mathilde lucreaza aproximativ 40 de croitorese, brodeuze, inginere si creativi.

Toate materialele folosite sunt  aduse din import, din tari precum Grecia sau Italia. Calitatea materialelor se reflecta si in pretul produselor finite (o rochie costa, in medie, 100 de euro), de aceea brandul se adreseaza femeilor de peste 24 de ani, cu venituri peste medie.

Antreprenorii companiei sunt nevoiti sa scoata din buzunar circa 70.000 de euro per magazin. Unul dintre cele 10 magazine care functioneaza sub brandul Mathilde este in franciza.

“Este foarte dificil sa sustii o astfel de afacere din pozitia de francizat daca nu ai un spatiu propriu, de altfel, cred ca este oricum extrem de dificil sa sustii o franciza in Romania.” – mai spune omul de afaceri.

De ce este dificil sa te pastrezi pe piata cu o afacere 100% romaneasca

Din pacate, in prezent are loc o schimbare radicala a fortei de munca, schimbare care afecteaza toate afacerile locale din Romania, prin lipsa muncitorilor calificati, dar si mai grav, prin lipsa de interes.

Aceste rezultate se datoreaza politicilor incoerente si dezinteresului autoritatilor din ultimii ani, care in loc sa sustina si sa investeasca in educatie si in oameni, au creat un haos legislativ cu efecte devastatoare la nivel educational si social.

Cum sa poata concura o firma cu capital 100% romanesc cu puterea financiara a marilor companii internationale in ceea ce priveste atragerea de personal calificat? Reusim sa facem fata oferind angajatilor nostri pachete salariale similare cu cele ale brandurile internationale, uneori chiar mai bune pentru angajatii cu responsabilitati si vechime. Pe langa aspectul financiar favorabil incercam sa le oferim angajatilor un mediu de lucru placut, mult respect, prietenie, si incredere reciproca.

O alta cale spre succes poate fi introducerea pe piata a unui produs diferit si mult mai calitativ. Aceasta a fost si calea succesului pentru brandul Mathilde. Ne-am pozitionat pe o nisa inedita si creativa, incercand sa aducem pe piata produse total diferite fata de hainele comercializate de branduri de masa, prin croiuri unice si detalii din broderii si aplicatii lucrate manual – este de parere Razvan Ghesea, cofondatorul brandului Mathilde.

Afacerea fondata de sotii Ghese a inregistrat anul trecut vanzari de 1,4 milioane de euro. Antreprenorii estimeaza ca pana in 2020, compania va atinge pragul de 2 milioane de euro, in conditiile in care circa 95% din productie este vanduta in tara.