pfa vs srl

PFA vs SRL

Pentru un intreprinzator aflat la inceput de drum este foarte importanta alegerea formei juridice in functie de activitatea pe care urmeaza sa o desfasoare.

Domenii de activitate in functie de forma de organizare juridica aleasa:

  1. Persoane fizice ( PFA – urile, II, IF ):
  • Agricultura, vanatoare si servicii anexe;
  • Comert cu amanuntul, exceptie autovehicule si motociclete;
  • Servicii in IT;

Servicii de secretariat, servicii suport si alte activitati prestate intreprinderilor.

  1. SRL ( societate cu raspundere limitata ):
  • Comert cu amanuntul, exceptie autovehicule si motociclete;
  • Transport ( terestru sau prin conducte );
  • Constructii de cladiri;

Restaurante sau alte activitati cu specific alimentar.

Diferentele dintre PFA si SRL se pot vedea inca de la momentul infiintarii.

Pentru infiintarea unui SRL va trebui sa platiti taxele percepute de Registrul Comertului, aproximativ 500 lei, plus onorariul notarului si taxa de publicare in Monitorul Oficial.

In schimb pentru infiintarea unui PFA taxa este de aproximativ 250 lei, plus onorariul notarului.

Pentru a deschide un PFA este obligatoriu sa atasati la dosarul de inregistrare un document care sa ateste pregatirea dvs. profesionala sau experienta profesionala. In ceea ce priveste domeniile de activitate, in cazul unui PFA va este limitata posibilitatea de a alege mai multe domenii de activitate. In schimb, daca optati pentru un SRL, va puteti alege cate domenii de activitate doriti si nimeni nu va va cere sa dovediti ca aveti pregatirea necesara ori experienta pentru a activa in domeniul respectiv.

Capitalul social este de 200 lei in cazul inmatricularii unui SRL.

Pentru a infiinta un PFA nu este necesar sa aveti un capital social, insa trebuie sa fiti foarte vigilenti ce contracte veti semna deoarece puteti raspunde cu averea personala pentru eventualele datorii si prejudicii.

Daca afacerea dumneavoastra este unica sursa de venit stabil lunar, ar trebui sa stiti ca modalitatea legala de a scoate banii dintr-o SRL este prin dividende la sfarsitul anului. Pe cand PFA-ul poate beneficia oricand doreste de profitul realizat.

In privinta actelor contabile, in cazul unui SRL acestea trebuie sa fie incheiate de un contabil autorizat, ceea ce presupune costuri in plus luna de luna. In cazul unui PFA, contabilitatea se tine in partida simpla si poate fi realizata chiar de catre antreprenor ( se poate opta pentru un contabil iar costurile vor fi mai mici decat in cazul unui SRL ).

Pentru un SRL nu exista limitari in privinta tipului de activitate prestata, insa o persoana fizica autorizata nu poate angaja alte persoane pentru a presta acelasi tip de activitate.

Art. 17 din OUG 44/2008 specifica urmatoarele:

PFA isi poate desfasura activitatea conform prevederilor art. 4 lit. a) sau poate angaja, in calitate de angajator, terte persoane cu contract individual de munca, incheiat in conditiile legii”.

Textul de lege nu precizeaza ce tipuri de activitati pot presta persoanele angajate, insa chiar definitia PFA prevazuta la art.2 lit.i) din acelasi act normativ conduce la ideea ca PFA nu poate angaja persoane pentru acelasi tip de activitate: “persoana fizica autorizata – persoana fizica autorizata sa desfasoare orice forma de activitate economica permisa de lege, folosind in principal forta sa de munca”.

Termenul “principal” exclude activitatile auxiliare cum ar fi: curatenie, contabilitate, marketing etc. In schimb, II ( intreprinderea individuala ) functioneaza ca o PFA si i se aplica regulile unei PFA, cu diferenta ca aceasta poate angaja persoane pentru a desfasura acelasi tip de activitate ( “intreprinderea individuala – intreprinderea economica, fara personalitate juridica, organizata de un intreprinzator persoana fizica”).

[ratings]