pfa 2016

PFA 2017

De la 1 ianuarie 2016, PFA-urile datoreaza obligatoriu si CAS de 10,5% sau 26,3% din venitul net obtinut ( venituri-cheltuieli ), chiar daca obtin venituri din salarii sau nu. La ora actuala, obligatorii sunt impozitul pe venit de 16% si contributia la sanatate de 5,5%.

Persoana fizica independenta care este si salariata plateste contributie la pensie ( in 2015 nu se platea contributie la pensie daca erai si salariat ) in procent de 10,5% din venitul net realizat de o persoana. Mai mult chiar, daca acea PFA doreste sa beneficieze de pensie intreaga, optional achita si contributia de 15,8%, respectiv contributia angajatorului. O.U.G nr. 50/2015 pentru modificarea Noului Cod Fiscal, stabileste ca PFA ce doreste plata acestei contributii optionale va depune o declaratie in acest sens in luna ianuarie din anul 2016.

Acestea sunt obligatii fiscale nou introduse, ce revin in sarcina unei PFA ce are si calitatea de salariat.

Baza de calcul a contributiei la pensii nu poate sa fie mai mica decat 35% din salariul mediu pe economie si nici ai mare de 5 ori salariul mediu pe economie.

Celelalte doua impozite se pastreaza, adica ramane impozitul pe venitul net in procent de 16% si contributia individuala la sanatate in procent de 5,5%, neplafonat, urmand aceeasi procedura declarativa si de plata prezentata anterior.

Declaratia 200 privind impozitul pe venitul persoanei fizice se va depune pana la data de 25 mai 2016. Aceasta va cuprinde situatia finala cu privire la veniturile si cheltuielile exercitiului. In baza acestui document autoritatea fiscala efectueaza calculul final al obligatiilor de plata si va emite decizii de impunere. PFA are obligatia sa achite diferentele in termen de 60 de zile de la comunicare.

Posibil ca din anul 2016 multe PFA sa se reorienteze catre infiintarea unei microintreprinderi, in conditiile in care taxarea va creste.

Persoanele Fizice Autorizate ( PFA ), chiar daca au sau nu salariu, pensie sau indemnizatie.

CAS de 10,5% se va plati la venitul net efectiv realizat si nu ca in prezent la o baza aleasa de PFA, dar nu la mai putin de 35% din salariul mediu brut. Prin urmare, daca acum PFA trebuie sa achite CAS, intrucat nu are alte venituri ( salariu, pensie etc.), de 10,5% calculata la 35% din salariul mediu brut, de anul viitor va achita 10,5% din venitul efectiv realizat. In schimb, daca venitul net efectiv realizat e sub 35% din salariul mediu brut lunar, CAS se va calcula la aceasta suma.

Astfel, rata de taxare este de 21,5% acum, insemnand 16% ( impozit pe venit ) plus 5,5% ( contributia de asigurari la sanatate ). Din 2016 va urca la 32% insemnand 21,5% plus 10,5%.

De anul viitor, PFA care sunt inregistrate in casele de proprietate personala risca impozit pentru acestea de pana la 20 de ori mai mari. Cota de impozit pe cladiri va fi in 2016, 1000 lei mp in marile orase, zone centrale ). Consiliile locale vor putea alege o cota intre 0,2% si 1,3% care se va calcula dupa intocmirea unui raport de evaluare.

Daca vor avea activitate l a sediu PFA vor plati impozitul ca pentru cladiri nerezidentiale.

Cota impozitului pe cladiri va fi in functie de destinatia cladirii ( daca la acea adresa este inregistrata o firma sau o PFA, atunci cota va fi similara cu cea platita de persoanele juridice in prezent ).

Incepand de anul viitor, conform Noului Cod Fiscal, PFA trebuie sa indeplineasca cel putin patru din cele sapte conditii pentru ca veniturile sa nu fie reincadrate:

  1. persoana fizica face parte dintr-un corp profesional, potrivit actelor normative care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;
  2. persoana fizica realizeaza activitatea prin utilizarea capacitatii intelectuale sau fizice a acesteia;
  3. se utilizeaza patrimoniul persoanei fizice;
  4. riscurile activitatii sunt asumate de catre persoanele fizice ce desfasoara activitatea;
  5. persoana fizaca are libertatea de a desfasura activitati pentru ai multi clienti;
  6. persoana fizica are dreptul de a alege locul si modul de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru;
  7. persoana fizica are dreptul de a desfasura activitatea direct, cu angajati, in conditiile legii.

Exista deja in Camera Deputatilor un proiect de lege care prevede limitarea PFA-urilor la trei clase de activitate. In cazul in care legea va fi votata, PFA-urile ar trebui sa-si actualizeze clasele de activitate, in caz contrar, urmand sa fie radiate de la Registrul Comertului.

De asemenea, PFA-urile trebuie sa aiba maximum 3 angajati.

Potrivit datelor transmise de catre ANAF , la sfarsitul lunii iunie, in Romania erau 560 mii de PFA si 466 mii de microintreprinderi. Autoritatile au afirmat ca PFA sunt folosite adesea ca plata mascata a salariilor. Procentul de impozitare la venitul net al salariilor este de circa 75% iar al PFA este de circa 25% acum.

O optiune pentru PFA ar putea fi microintreprinderea, mai ales ca din anul 2016 pentru una nou infiintata, cota de impozit pe venit este de 1% pentru primii doi ani. Alte obligatii: sa aiba cel putin 1 salariat, iar asociatii sa nu fi detinut titluri de participare la alte persoane juridice.

[ratings]