Peste 340.000 de antreprenori din Romania, afectati de noile reguli privind prelucrarea datelor cu caracter personal

Business-urile a peste 340.000 de companii din Romania, acest numar reprezentand aproape jumatate din totalul persoanelor juridice inscrise, vor fi puternic afectate de recentele reglementarile europene privind prelucrarea datelor cu caracter personal, conform unui studiu de specialitate.

Potrivit noilor reglementari (Regulamentul UE 2016/67 — GDPR), care vor fi aplicabile incepand cu data de 25 mai 2018, firmele sunt obligate sa furnizeze mai multe informatii cu privire la modul in care sunt colectate, prelucrate si pastrate datele cu caracter personal ale clientilor, precum si sa le acorde acestora dreptul de a fi stersi din evidenta. In plus, firmele vor trebui sa implementeze reguli speciale cu privire la protectia datelor minorilor.

Atentie, orice scurgere de informatii privind datele cu caracter personal ale clientilor, va fi raportata autoritatilor de supraveghere in termen de cel mult 72 de ore de la producere.

Companiile vizate in mod special de aceste noi reguli sunt: firmele de marketing si publicitate, bancile si multinationalele, agentiile de sondare a opiniei publice, precum si firmele din sectorul informatiilor si al comunicatiilor.

“Consecintele viitoarelor reglementari nu se opresc la companiile din domeniile mai sus mentionate, ci vor afecta, mai mult sau mai putin, tot mediul de business din Romania. De exemplu, orice companie care are in plan sa achizitioneze sau sa inchirieze o baze de date pentru desfasurarea unor campanii de email marketing, risca. Insa, in mod sigur va exista o perioada de acomodare post-implementare, astfel incat organizatiile care nu se supun inca noilor reglementari sa nu fie amendate imediat.”, a relatat Raluca Ghilea, director executiv al Perceptum, agentia de servicii integrate care a intocmit studiul citat.

Este una dintre cele mai aspre reglementari, declara realizatorii studiului, stipuleaza castigarea acordului explicit al persoanei pentru a-i folosi datele cu caracter personal in campaniile de email marketing. Afacerile care lucreaza, predominant prin acest mecanism comercial, risca sa piarda o mare parte din businees, sau chiar sa intre in faliment, daca nu se supun noile reglementari.