Acestea sunt noile reglementari in materie de concurenta prevazute de guvern pentru protejarea drepturilor consumatorilor

Porivit unei noi ordonante de urgenta adoptata de curand de catre guvern, persoanele fizice sau juridice care au suferit prejudicii cauzate de catre o companie in urma nerespectarii legislatiei din domeniul concurentei, vor avea dreptul sa solicite instantelor de judecata, despagubirea deplina a prejudiciului suferit.

In legislatia nationala, actul normativ va treanscrie Directiva 2014/104/ UE cu privire la normele care conduc aciunile de despagubire in cazurile in care se incalca legislatia in materie de concurenta a Uniunii Europene si a statelor membre.

Conform actului normativ acceptat de Executiv, compententa solutionarii cererilor de remedierea a prejudicilor provocate de nerespectarea legislatiei concurentei de catre o firma, revine Tribunalului Bucuresti. Hotararea Tribunaului Bucuresti nu este irevocabila, aceasta poate fi atacata prin intermediul Curtii de Apel Bucuresti, sau se poate declara recurs impotriva hotararii, la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Persoanele prejudiciate vor avea dreptul la despagubire deplina, aceasta constand in  ata in cuantumul despagubirii corespunzatoare pierderii reale cat si a pierderii de profit, la care se vor adauga plata dobanzii si cheltuielile de judecata. Despagubirea integrala neconducand insa, la acordarea unei despagubiri excesive.

Ca atare, actul contine dispozitii obligatorii cu privire la informatiile si documentele incluse in dosarul autoritatii de concuenta, la care partile solicitante ale despagubirii nu vor avea acces, respectiv:

– Cererile de reducere a costurilor aferente amenzii, prin care firmele isi asuma, in mod clar, raspunderea pentru nerespectarea Legii Concurentei;

– Declaratiile companiilor in vederea aplicarii politicilor de clementa.

Ordonanta de urgenta prevede ca dreptul la actiunie in vederea despagubirii, sa se prescrie in termen de 5 ani.

Termenul de prescriptie va incepe sa curga doar dupa ce se va inceta paractica anticoncurentiala iar reclamantul va fi cunoscut urmatoarele:

– Identitate entitatii care a incalcat legea;

– Instiintarea acestuia ca a fost prejudiciat in urma incalcarii legislatiei in materie de concurenta;

– Comportamentul adoptat si faptul ca acesta constituie o incalcare a legislatiei in matere de concurenta.

Termenul de prescriptie se va suspenda pe perioada desfasurarii actiunii de investigare cu privire la nerespectarea legii in materie de concurenta la care se raporteaza actiunea de despagubire. Prescriptia nu se va reliza inainte de expirarea termenului de un an de la data declararii ca fiind definitive a deciziei de constatare a incalcarii emise de autoritatea de concurenta sau, dupa caz, de la data finalizarii procedurii de investigare.

Ordonata de urgenta nou adoptata, modifica si completeaza dispozitiile Legii concurentei (nr.21/1996), astfel incat sa se asigure instrumentele legale necesare Consiliului Concurentei pentru a actiona eficace ori de cate ori este necesar, pentru stabilirea unui mediu concurential normal, in sprijinul consumatorilor.