Nedepunerea la ANAF a formularelor privind legislatia preturilor de transfer le poate aduce firmelor apartenente la un grup multinational amenzi de pana la 100.000 lei

Companiile multinationale si firmele subsidiare locale ale multinationalelor au la dispozitie mai putin de o luna pentru a depune la ANAF formularele fiscale necesare ca urmare a transcrierii in legislatia din Romania a directivei europene privind schimbul automat al rapoartelor pentru fiecare tara in parte (Country by Country Reporting). In caz contrar, firmele si companiile care nu au depus anul trecut formularele, vor putea fi amendate cu sume de pana la 100.000 de lei. Informatiile colectate prin Country by Country Reporting vor fi folosite pentru efectuarea analizelor de risc privind preturile de transfer si desi a fost implementata initial doar la nivelul Uniunii Europene, directiva este adoptata si de o serie de alte tari din afara Uniunii Europene.

Pe data de 14 noiembrie a anului trecut a fost publicat in Monitorul Oficial un ordin prin care au fost aprobate modelele de formulare ce trebuie depuse la ANAF privind raportarea pentru fiecare tara in parte. Anterior, pe data de 9 iunie, Guvernul Romaniei a adoptat Directiva 881/2016 ce cuprindea cerintele si conditiile de raportare.

Dupa implementarea Directivei 881/2016 si publicarea formularelor corespunzatoare, fiecare companie multinationala sau firma care face parte dintr-un grup multinational cu o cifra de afaceri consolidata de peste 750 milioane de euro are obligatia de a notifica autoritatile fiscale din Romania. Notificarile fiscale trebuie depuse atat pentru anul financiar 2017, cat si pentru anul financiar 2018, in termen cat mai scurt de la data publicarii modelelor de formulare, respectiv 14 noiembrie.

In plus, firmele locale subsidiare trebuie sa transmita companiei mama, pana la data in ultima zi a anului 2017, o serie de indicatori financiari cu privire la anul fiscal care urmeaza sa incepa dupa 1 ianuarie.

Exista si exceptii, grupurile de companii care depasesc cifra de afaceri de 750 milioane EUR dar nu au filiale in mai multe jurisdictii sunt scutite de pregatirea si depunerea rapoartelor pentru ficare tara in parte (de exemplu companiile de stat Hidroelectrica SA si Romgaz SA).

Desi in textul legislativ se precizeaza faptul ca nu pot fi realizate ajustari de preturi de transfer strict in baza datelor simpliste transmise in raportarile pentru fiecare tara in parte (Country by Country Reporting) , prevedem o intensificare semnificativa a agresivitatii autoritatilor fiscale in ceea ce priveste filialele grupurilor multinationale ce inregistreaza pierderi sau rezultate instabile in Romania. Toate aceste operatii de inspectie sau analiza de risc vor fi demarate acum pe fondul utilizarii extensive a datelor din rapoartele pentru fiecare tart in parte CbCR”, afirma Viorel Sbora, Manager ATIPIC Transfer Pricing Solutions.

Efectele legislatiei CbCR asupra companiilor locale

In Romania exista mai multe categorii de companii care apartin unor grupuri multinationale cu cifra de afaceri consolidata de peste 750 milioane EUR care vor avea obligatia de a completa si a depune raportul pentru fiecare tara in parte (CbCR).

O prima categorie este reprezentata de companiile mama finale. La acest moment, singura companie de acest gen din Romania este Dedeman SRL.

O a doua categorie este reprezentata de companii din grupuri la origine romanesti, dar care au companiile mama finale in alte tari, ca de expemplu companii din grupurile Tinmar, RCS&RDS si A&D Pharma, care isi vor desemna, cel mai probabil, companiile mamadrept surogat in Romania.

Ultima categorie si in fapt cea mai importanta cuprinde companiile din grupuri ce vor depune rapoartele pentru fiecare tara in parte (CbCR) in tari care din diverse motive nu vor putea schimba automat aceste rapoarte cu Romania; astfel se va declansa riscul sistemic care va genera, in consecinta, obligatia companiilor locale de a depune raportul Country by Country Reporting si in Romania.

Cu toate acestea, este important de luat in calcul faptul ca Romania nu a semnat inca acordul multilateral de schimb al rapoartelor pentru fiecare tara in parte si ca, in consecinta, aceasta nu va putea face schimb automat de informatii cu marea majoritate a jurisdictiilor din afara Uniunii Europene chiar daca acestea au semnat acord multilateral CbCR. Asadar, romania nu va putea face scimb automat de informatii cu tari ca: Turcia, Elvetia, China, Canada, India, Israel, Japonia, Rusia, Singapore, Emiratele Arabe Unite, Panama, Insulele Virgine Britanice sau Statele Unite ale Americii.

Sanctiuni

Firmele si companiile care nu se conformeaza prevederilor legale pot fi amendate de autoritatile fiscale din Romania cu sume cuprinse intre 30.000 lei si 100.000 lei pentru nedepunerea sau depasirea termenului de depunere a raportarilor pentru fiecare tara in parte, precum si amenzi cu sume cuprinse intre 500 lei si 1.000 lei pentru contribuabilii mici, respectiv intre 1.000 lei si 5.000 lei pentru contribuabilii mijlocii si mari care nu depun notificarilor cu privire la entitatea raportoare.

Masurile din Directiva 881/2016 au fost derivate din actiunea 13 din planul Base Erosion and Profit Shifting (BEPS) al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, care a fost adoptata de numeroase alte tari din afara OECD si UE (spre exemplu Singapore, China, Japonia, Israel, etc). Asadar, se poate declara ca exista, de data aceasta, toate sansele ca schimbul de informatii sa se realizeze si in practica, la nivel international, indiferent daca anumite tari sunt sau nu partenere OECD sau UE.

”Odata cu izbucnirea scandalurilor Panama Papers, LuxLeaks si Paradise Papers si cu graba cu care se adopta toate aceste noi modificari legislative, devine din in ce mai clar faptul ca se vrea ca econimia sa treaca la urmatorul nivel de transparenta fiscala prin obligarea grupurilor multinationale sa faca publice aceste rapoarte pentru fiecare tara in parte (CbCR). Insa trebuie sa ne asteptam, de asemenea, ca aceste masuri sa genereze un val de dispute aprige intre guvernele tarilor cu rate de impozitare reduse si cele cu rate de impozitare mari.”, explica Viorel Sbora, Manager ATIPIC Transfer Pricing Solutions.