Mai mult de jumatate dintre romanii care au emigrat si-ar fi dorit sa inceapa o afacere in Romania. Birocratia si coruptia- principalele obstacole

Cel putin jumatate dintre romanii stabiliti in strainatate isi doresc sa revina acasa si sa investeasca in propria tara. Printre romanii cei mai dornici sa se intoarca in tara se numara cei care in prezent locuiesc in Italia si UK, la polul opus afandu-se insa cei care au emigrat in Germania si SUA.

In procent de 56% romanii emigrati vor sa se intoarca acasa si sa investeasca in Romania. Unele dintre cele mai mari procente sunt inregistrate in tari precum Italia (68%) si Marea Britanie (63%), pe cand in Germania (45%) si Statele Unite (43%) procentele sunt mai mici. Principalele domenii pe care romanii isi doresc sa le dezvolte in propria tara sunt turismul (37%) si agricultura (38%).

De asemenea, in proportie de peste 15% romanii recomanda Romania pentru posibilitatile de business, pe cand 71% dinte ei au recomandat tara noastra pentru imensul potential turistic pe care il are.

Cu toate acestea, multi dintre romani au retineri in a incepe o afacere in propria tara, magistrala lor problema fiind coruptia din Romania, ne dezvaluie un studiu comandat de RePatriot si efectuat de Open-I Research.

“O directie interesanta si justificabila in contextul Brexit s-a constatat la romanii din UK, care, pe langa faptul ca isi doresc sa revina in tara intr-un procent foarte mare, sunt hotarati sa investeasca in propria tara, marea majoritate dorind sa porneasca o afacere in Romania (56%).

Romanii emigranti care au acumulat experienta in mediul de business reprezinta o punte pentru atragerea de investitii noi”, a afirmat Claudiu Vrinceanu, unul dintre conducatorii proiectului RePatriot.

Principalul motiv pentru care romanii isi doresc sa se intoarca in tara este dorul de familie (68% afirma ca isi doresc sa fie “din nou acasa”). In mod surprinzator, sau nu, 47% dintre acestia vor sa faca ceva pentru Romania, iar 39% isi doresc sa investeasca intr-o afacere in tara.  

43% dintre romanii chestionati prevad ca in anii urmatori lucrurile se vor imbunatati in Romania, pe cand 26% dintre ei au o parare opusa, afirmand ca lucrurile se vor inrautati in tara natala.   

Politica si coruptia sunt motivele magistrale pentru care romanii nu vor sa mai revina in tara. Dintre romanii care nu isi doresc sa se intoarca in propria tara (43% dintre romanii  din diaspora), 82% marturisesc ca principalul motiv este coruptia si 70% clasa politica. Daca aceste probleme majore s-ar remedia, impreuna cu rezolvarea problemelor sistemului sanitar si reducerea birocratiei, o buna parte dintre romanii aflati in strainatate s-ar intoarce acasa.

71% dintre romanii emigranti au trimis bani in tara in ultimele 12 luni (procentul cel mai mare fiind semnaleat la emigrantii din Spania, 78%).    

Studiul privind romanii din diaspora a inceput in luna august a anului 2017, fiind realizat de catre agentia de cercetare Open-I Research pentru platforma RePatriot. La intrebarile chestionarul au raspuns online 1192 de romani, emigrati din tari precum Italia, Spania, UK, Germania si Statele Unite.