Interviu cu un investitor american: care sunt cele 3 lucruri esentiale pentru ca o firma aflata la inceput de drum sa obtina subventionare de la marii investitori

Daca obiectivul tau este sa obtii o investitie mare trebuie sa vizezi o piata mare – afirma unul dintre conducatorii 500 Startups, unul dintre cele mai mari resurse de investitii si acceleratoare din lume. El a acordat un interviu in care ne vorbeste despre lucrurile cruciale de care trebuie sa tina cont o companie inainte de a se prezenta in fata unor investitori si care sunt posibilitatile ca un startup romanesc sa primeasca bani de la un astfel de fond.

“ De exemplu, daca o firma B2B care vizeaza piete mari, are deja peste 100 de clienti importanti este foarte simplu sa obtina investitii. De asemenea, daca o companie B2C are milioane de utilizatori, multi dintre ei in USA, pot obtine bani de la investitori din America. Exista nenumarate exmeple in acest sens, cateva chiar si in Romania.

Este adevarat ca atat a numarul subventiilor obtinute de companiile din Romaniei cat si sumele investite, sunt mult mai mici decat cele ale altor tari, insa este doar o chestiune de timp, lucrurile sunt vor schimba si in Romania.

In prezent multa lume da drept exemplu Israelul datorita ecosistemul de startup-uri de acolo, insa lucrurile nu au stat mereu asa. Prin anii 2002-2003 si in Israel lucrurile stateau precum in Romania. E nevoie de timp ca lucrurile sa se dezvlte si cred ca in urmatorii 10-15 ani si tarile din aceasta regiune a Europei vor fi la nivelul Israelului sau al stetelor din Vest ” – a explicat Marvin Liao, unul dintre cei mai mari investitori in startup-uri, la nivel global, pe care l-am cunoscut in cadrul unui eveniment international, IT Arena.

Asadar, chiar si firmele din Romania au sansa sa acceseze investitii de la marii finantatori atata timp cat produsul sau serviciul oferit vizeaza o piata globabla. Pe langa acest aspect, o firma la inceput de drum trebuie sa tina cont de urmatoarele 3 aspecte atunci cand se prezinta in fata unui investitor de nivel 500 Startups, este de parere Marvin Liao:

 

  • Firma trebuie sa detina o baza de clienti/utililzatori la nivel global;
  • Anteprenorul trebuie sa puna la punct o descriere completa a ceea ce face, care este scopul produsului comercializat, de ce lucreaza la el, ce il face unic pe piata – trebuie sa invete cum sa isi “vanda” produsul/serviciul investitorilor.
  • Anteprenorul trebuie sa cunoasca foarte bine piata in care activeaza sau pe care vrea sa patrunda astfel incat sa le-o poata prezinta si investitorilor.

 

“ Multe firme esueaza din cauza faptului ca nu isi cunosc suficient piata si clientii. Eu, de exemplu, cand ma intalnesc cu un antreprenor, ma intereseaza sa vad ca acesta cunoaste in profunzime aceste doua aspecte, stie exact care sunt problemele cu care se confrunta la nivelul pietei careia i se adreseaza si poate sa imi demonstreze ca produsul lui este capabil sa rezovle aceste probleme ” – spune reprezentantul 500 Startups.

Trendurile nu conteaza!

Cat despre trenduri, Marvin Liao crede ca este total gresit sa fondezi o firma in functie de ce consideri ca e la moda in piata actuala.

Moda apare si dispare, dezvoltatorii de firme n-ar trebui sa se concentreze asupra trendurilor deoarece reprezinta o strategie periculoasa.

“ Trebuie sa isi canalizeze atentia asupra lucrurilor pe care stiu sa le faca cel mai bine, sa deschizi o firm intr-un anumit domeniu doar pentru ca este la mare cautare nu functioneaza. Alege sa dezvolti ideile care conteaza pentru tine, la ce te pricepi cel mai bine, nu ceva ce este in trend considerand ca asa vei atrage mai usor un investitor, pentru ca acest lucru nu se va intampla. Un investitor cauta oameni originali si priceputi “- subliniaza investitorul.

Marvin Liao este partener la 500 Startups – unul dintre cele mai mari fonduri de investitii cu capital de risc, care alege sa investeasca, in general, in firmele aflate in primul stadiu de dezvoltare. El a fost angazat timp de 10 ani la Yahoo si este interesat in mod deosebit de investitii pe zona de Online Media, Marketplace, Fintech, AdTech, Digital Health si IoT.