Cum sa deschizi o companie de transport marfa: Ghid complet

Fenomenul plecarii romanilor la munca in strainatate a facut posibila aparitia unei noi nise extrem de atragatoare pentru transportatori. Oamenii se afla intr-o continua miscare, trimit si primesc regulat colete, care trebuie in mod evident transportate de cineva.

Cum posta Romana si firmele internationale de curierat percep taxe exagerate in ciuda faptului ca se misca destul de greu, romanii s-au orientat catre serviciile acestor transportatori privati, intodeauna amabili si cooperanti, pe care ii pot contacta telefonic oricand si de la care pot afla permanent detalii despre colectarea sau predarea bunurilor expediate.

Destinatii precum Spania, Italia, Grecia, Germania, Anglia, Franta sau Elvetia, acoperite de preturi intre 1 si 3 euro kg/pachet, au devenit destinatii pur comerciale, din care se scot bani seriosi.

Daca doresti sa incepi propria afacere si ai nevoie de o idee care nu necesita o investie colosala (o masina, doi soferi si combustibil), poti deschide o companie de transport marfa. De fapt, datorita comertului electronic, volumul marfurilor transportate a crescut si, in consecinta, si spatiile pentru noi companii pe piata.

DESCHIDE O COMPANIE DE TRANSPORT: PLANUL DE AFACERE SI CERCETAREA PIETEI

Evident, asa cum se intampla pentru fiecare tip de companie, este necesar sa se studieze bine piata de profil, sa se faca o evaluare a potentialilor clienti si a concurentilor. Desi nu este o afacere care presupune activitate desfasurata intr-un punct fix, exista multi concurenti si, prin urmare, elaborarea unui plan de afaceri contribuie la identificarea nevoilor de consum, la targetarea clientilor tinta si la stabilirea serviciilor care raspund cel mai bine la cererea pietei.

Pregatirea unui plan de actiune bazat pe informatiile colectate pentru planul de afacere te vor ajuta sa definesti care sunt obiectivele companiei si modul prin care vrei sa le atingi, acesta este pasul esential pentru a incepe a pasi cu dreptul in lumea antreprenoriatului.

Sectorul transportului de marfuri este esential pentru lumea industriala si comerciala, astfel incat potentialul de profit al unei afaceri in domeniu este foarte interesant. Cu toate acestea, trebuie sa depui eforturi si sa stii mereu cum sa interpretezi evolutiile pietei astfel incat sa poti raspunde prompt si corect diferitelor solicitari ale clientilor. Logistica se schimba rapid si, prin urmare, trebuie sa stim cum sa inovam, precum si sa imbunatatim si sa extindem serviciile oferite.

DESCHIDE O COMPANIE DE TRANSPORT: SERVICII

Unul dintre aspectele pe care trebuie sa le clarifici din primul moment, dupa ce ai decis sa finalizezi planul de afaceri, este stabilirea specificului companie tale. Aceasta nu se refera la formula juridica stabilita mai tarziu, ci la tipul de servicii pe care iti doresti sa le oferi. Doresti sa oferi servicii de transport marfa doar in Romania sau si in alte tari, doar in Europa sau si in restul continentelor, te adresezi companiilor sau persoanelor fizice, oferi transport cu masini de mici dimeniuni sau cu tirul, etc. Mai presus de toate, trebuie sa stabilesti o buna activitate logistica astfel incat masinile sa plece si sa se intoarca tot timpul pline.

Este indicat sa nu incepi din strat cu o companie prea mare, pentru a nu lua angajamente prea impovaratoare care nu sunt reflectate in rezultate. În orice caz, daca ai decis sa deschizi o companie de transport, trebuie sa te concentrezi asupra serviciilor.

Cine are o flota mare de vehicule si un depozit poate oferi depozitarea marfurilor, prelucrarea practicilor vamale pentru importuri si exporturi, precum si contracte personalizate pentru a oferi sprijin intreprinderilor in mod continuu si pentru cele mai variate nevoi. Pe baza rezultatelor cercetarii de piata ne putem specializa in gestionarea bunurilor speciale. Adica alimente, medicamente si substante chimice.

Din acest motiv, in functie de specificul ales este posibil sa ai nevoie de camioane cu frigidere si camere frigorifice, depozite frigorifice sau vehicule echipate cu dispozitive specifice pentru transportarea substantelor chimice periculoase. Acestea sunt servicii speciale care necisita masuri exigente, dar care pot fi profitabile avand in vedere nisa exclusivita carei ii sunt adresate astfel de servicii.

Asadar, ia in calcul specificul serviciilor oferite si caracteristicile specifice ale acestora si raporteaza-le la posibilitatile tale de investitie. Trebuie sa fii constient de faptul ca trebuie sa iti poti sustine activitatea din prorii bani pana la obtinerea profitului.

DESCHIDE O COMPANIE DE TRANSPORT: CERINTE SI BIROCRATIE

Fara indoiala, cei care lucreaza in acest domeniu trebuie sa aiba cunostinte vaste despre acest sector pentru a putea actiona in mod eficient si pentru a oferi clientilor solutii avantajoase. Cu toate acestea, cunostintele nu sunt singura cerinta care trebuie indeplinita, in special pentru legea in vigoare. De fapt, cei care doresc sa deschida o companie de transport marfa trebuie sa depuna o cerere de obtinere a licentei de transport de la Autoritatea Rutierea Romana.

Bineinteles, aceste obligatii sunt in plus fata de cele ale birocratiei normale in afaceri. Pentru a deschide o firma de transport marfa, trebuie sa depuneti actele pentru infiintarea societaii comerciale la Oficiul National al Registrului Comertului si sa solicitati atribuirea numarului de TVA agentiei fiscale locale.

In aceasta etapa este indicat sa apelati la serviciile unui avocat care sa va ajute cu infiintarea firmei si cu obtinerea avizelor necesare pentru a va desfasura activitatea in conformitate cu legea. Odata ce procedurilor birocratice au fost finalizate, firme is poate incepe activitatea.

DESCHIDE O COMPANIE DE TRANSPORT: MARKETING SI PERSONAL

Ca si in cazul oricarei companii, chiar si pentru a deschide o companie de transport vei avea nevoie de dezvoltarea unui plan de marketing si promovare care sa te ajute sa iti obtii primii clienti. Pentru a ajunge la o audienta larga de potentiali clienti, trebuie sa utilizezi diferite canale de promovare, atat din sfera marketingului direct cat si a marketingului online. Campaniile traditionale de promovare, cum ar fi radioul, televiziunea si ziarele, nu trebuie lasate la o parte, insa internetul este, de asemenea, foarte important. De fapt, in ziua de astazi, chiar si comertul B2B are loc online.

Utilizarea retelelor sociale si a unui site web care descrie serviciile si furnizeaza informatii utile despre pret si orar este un semn de fiabilitate. Pana la urma, cucerirea celor implicati in comert si apoi expedierea unor articole de diferite tipuri este cruciala pentru succesul companiei. Daca nu ai abilitati puternice de marketing si promovare, este recomandabil sa te bazezi pe ajutorul expertilor care vor sti exact cum sa atinga obiectivele de marketing ale companiei tale.

Nu trebuie uitat faptul ca, daca aveti mai multe mijloace de transport este nevoie de ceva personal. Trebuie sa angajezi soferi profesionisti si lucratori in depozit, precum si angajati care sa se ocupe de sectorul logistica si de partea comerciala. Ai nevoie de colaboratori, pentru ca nu poti avea singur grija de toate. Mai bine te focusezi pe activitatile de management al firmei si de coordonare a personalului, astfel vei avea tot timpul in vedere situatia actuala a firmei si vei fi capabil sa iei cele mai bune decizii.

De asemenea, este esential, asa cum se prevede prin lege, sa se incheie contracte de munca pentru angajati si, in acelasi timp, sa se acorde plata contributiilor la asigurarile sociale. Personalul trebuie sa aiba o dimensiune optima pentru numarul de camioane si dimensiunea companiei, deoarece viteza de manipulare a bunurilor si livrarea lor devine foarte importanta pentru satisfacerea clientilor.