Cum sa iti deschizi propria companie de taxi

Faptul ca mobilitatea este un factor vital si critic al vietii moderne este un lucru deja cunoscut, precum si faptul ca pretul sau este un element relevant in economia de familie a majoritatii.

Soferii de taxi castiga cu usurinta banii de care au nevoie pentru a trai bine, iar potentialul de castig este chiar mai bun in cazul unui business in acest domeniu. Retine insa faptul ca a fi lucrator independent pe taxi nu este chiar o activitate pe care o poti numi “propria afacere”, nu este deloc acelasi lucru cu infiintarea unei companii de taxi. Obtinerea de vehicule si de asigurari necesita mult efort, precum si verificarea legilor locale pentru a te asigura ca firma ta isi desfasoara activitatea in legalitate sunt doar cateva dintre problemele pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand lansezi o afacere.

Daca iti place sa conduci si sa lucrezi cu oamenii, este posibil ca lansarea unei companii de taxi sa fie ceva ce doriti sa faci. Desi pentru a lansa o firma de taxi ai nevoie de o investitie relativ mare, randamentul poate creste rapid (multe companii de taxi se extind in primul an). Pentru a deschide o astfel de afacere ai nevoie de bune abilitati administrative, de un plan de afaceri inteligent, cunostinte solide despre legislatia actuala si despre pasii de urmat pentru deschiderea unei companii de taxi.

Pasul I Planul de afaceri

Creaza un plan de afaceri solid, care sa cuprinda informatii clare despre costurile initiale, strategia administrativa, planul de marketing si planul de expansiune. Poti apela le un specialist pentru cateva sfaturi suplimentare daca nu te descurci singur.

Daca realizezi ca bugetul de care dispui nu este sufiecient pentru lansarea afacerii, cere un imprumut bancar sau solicita finantare de la investitorii privati pentru a atinge capitalul de care ai nevoie pentru a deschide si a intretine cel putin un an compania de taxiuri.

Pasul II Solicita o licenta de conducere comerciala la autoritatea competenta

Verifica reglementarile locale si de stat care legifereaza activitatea si afla daca ai nevoie de obtinerea unor permise speciale. Aceste legi variaza foarte mult de la o zona la alta. Majoritatea oraselor reglementeaza tarifele taxiurilor, iar multe inspecteaza vehiculele in mod regulat.

Obtine toate permisele si avizele necesare. Aceastea pot include o verificare a cazierului si un examen medical. De asemenea, este posibil sa ai nevoie de autorizatii speciale pentru a intra in anumite unitati, cum ar fi aeroporturi, porturi sau cladiri guvernamentale.

Pasul III Cumpara echipamentele necesare

Pentru majoritatea companiilor de taxi, singurul cost initial major este acela al vehiculelor. Chiar daca incepi afacerea cu un singur vehicul, costul acestuia variaza in functie de tip, de producator, de starea autovechiculului (nou sau second-hand) etc., daca iti doresti doua sau trei masini in flota initiala, costurile vor creste proportional.

Cumpararea vehiculelor uzate te poate ajuta sa economisesti bani la achizitionarea initiala, insa ai grija ce achizitionezi, deoarece reparatiile pot face rapid o gaura in finantele firmei.

Pasul IV Alege locatia fizica a companiei tale

Alegeti o locatie favorabila si un spatiu potrivit pentru o companie de taxiuri. Asigura-te ca ai acces usor la rutele principale din zona de activitate a firmei si suficiente spatii de parcare pentru vehiculele din dotare.

Pasul V Constituirea firmei ca entitate juridica

Apeleaza la o firma specialiazata care sa te sfatuiasca in legatura cu tipul de entitate juridica care se portiveste activitatilor desfasurate de catre compania ta de taxiuri, SRL, PFA, SRL-D.

De asemena, este necesar sa obtii autorizatia de transport persoane precum si licenta de taxi pentru a-ti desfasura activitatea in legalitate.

Pasul VI Angajarea personalului

Desfasurarea de interviuri pentru angajarea soferilor, dispecerilor precum si a altor persoane care sa formeze echipa de care ai nevoie pentru a reusi nu este o munca usoara. Daca nu ai experianta in recrutare, te sfatuim sa apelezi la serviciile unei firme specializate sau la angajarea unui specialist care sa se ocupe de activitate de recrutare in cadrul companiei tale.

De asemenea, este importat sa stabilesti de la bun inceput care sunt cricteriile de angajare si sa te asiguri ca acestea sunt respectate. Nu uita ca persoanele angajate iti vor reprezenta compania in fata clientilor, asigura-te ca acestea transmit valorile pe care ti le doresti.

Pasul VII Promoveaza-ti compania de taxiuri

Promovarea companiei si a valorilor acesteia sunt elemente esentiale pentru a obtine clienti. Nu uita ca in acest domeniu concurenta este acerba si singurul mod prin care poti iesi in evidenta este promovarea elementelor care fac din compania ta cea mai buna alegere.

Daca marketingul nu este punctul tau forte, iti recomandam sa apelezi la serviciile unor specialisti care sa te ajute sa atingi succesul dorit.