Deschiderea unei agentii de turism: Tot ce trebuie sa stiti

Deschiderea unei agentii de turism este visul multora si nu este atat de complex cum va imaginati. Exista mai multe modalitati de a incepe o activitate de acest tip de la franciza si agentie locala la magazin online si este important sa evaluam toate aspectele inainte de a incepe.

Deschiderea unei agentii de turism este o idee de afacere pe care multi o au cu siguranta atunci cand isi organizeaza calatoriile in mod independent. De fapt, in zilele noastre este foarte usor sa te misti in acest domeniu datorita numeroaselor oportunitati oferite de internet.

In ciuda crizei economice cu care ne confruntam, sectorul calatoriilor este inca foarte profitabil si este util ca entuziastii sa investeasca in acest domeniu: industria turismului este una dintre cele care a suferit cel mai putin din cauza crizei economice.

In primul rand, trebuie sa luam in considerare faptul ca exista multe alternative pentru cei care doresc sa deschida o astfel de activitate si, inainte de a aborda acest subiect, este important sa ne punem intrebari cu privire tipul de agentie de turism pe care dorim sa o deschidem. Primul factor care trebuie luat in considerare este concurenta mediului online care se confrunta astazi cu agentiile traditionale.

Un alt aspect important care trebuie stiut despre aceasta profesie este ca activitatea unui agent de turism nu se concentreaza numai pe vizitarea facilitatilor si a locurilor de interes care urmeaza sa fie promovate catre clienti, dar o mare parte a activitatii sale are loc in birou, astfel incat primul lucru pe care trebuie sa il stabiliti este daca sunteti cu adevarat dispus sa va investiti cea mai mare parte din timp deschiderii unei afaceri in care principala activitate este planificarea calatoriilor altor persoane, ci nu pe cele prorii.

 

1.Planul de afacere

Este un pas crucial pentru inceperea orcarui tip de afacere, cu atat mai mult in cazul unei piete destul de aglomerate. Planul de afacere este instrumentul care va va ajuta sa puneti pe foaie toate aspectele viitorului business si sa va faceti o idee cat mal clara asupra investitiilor care va asteapta. De asemenea, concurenta, stabilirea ofertei in concordanta cu cererea pietei precum si definirea produselor turistice si a publicului tinta sunt aspecte esentiale ale planului de afacere, aspecte fara de care o idee de afacere nu poate atinge succesul.

 

2.Stabilirea tipului de agentie de turism ce urmeaza a fi deschisa

Inainte de a intra in detalii, trebuie remarcat faptul ca exista doua modalitati diferite de a deschide o agentie de turism. Prima si cu siguranta cea mai usoara este sa te inscrii intr-o companie. Evident, vorbim de franciza. Exista numeroase marci mai mult sau mai putin cunoscute care, cu o investitie initiala cuprinsa intre 20.000 de euro si 40.000 de euro, va ofera posibilitatea de a va deschide rapid o agentie de turism si care va ofera tot ce aveti nevoie pentru a incepe sa lucrati in liniste totala. Taxa, de fapt, include echipamentele, software-ul si chiar mobilierul. Deoarece este usor sa ghiciti, in cazul francizelor este imposibil sa acordati o nota personala agentiei.

Cei care nu intentioneaza sa aleaga franciza pot opta cu usurinta pentru a-si deschide propria afacere. In acest caz, insa, persoana care conduce agentiei (directorul general) trebuie sa detina brevet de turism.

 

3.Obtinerea brevetului de turism sau angajarea unui director tehnic

In termeni foarte practici, un director tehnic este o figura care, de-a lungul timpului, a dobandit experienta in domeniul turismului si detine un brevet de turism care sa ii ateste legal cunostintele. Deschiderea unei agentii de turism si capacitatea de a acoperi personal rolul directorului tehnic reprezinta cea mai buna solutie. In acest mod, de fapt, chiar daca aveti mai multe responsabilitati, aveti posibilitatea de a va gestiona afacerea intr-un mod complet independent, fara a trebui sa mergeti la un francizor sau sa angajati un director tehnic din exterior.

 

4.Amenajarea si echiparea sediului agentiei de turism

Deschiderea unei agentii de turism proprii implica achizitionarea unui spatiu cu vizibilitate, a unui mobilier potrivit, precum si a echipamentelor necesare pentru desfasurarea activitatii in conditii optime. Dedicati timp conceperii unui design care sa atraga si sa incante clientii, este necesar sa investiti atat in decorarea spatiului interior cat si in crearea unei fatade exterioare care sa atraga atentia clientilor care isi doresc o vacanta.

 

5.Infiintarea juridica a firmei si obtinerea avizelor

La acest pas este necesar sa apelati la serviciile unui avocat care sa va ajute sa rezervati denumirea firmei si sa despuneti dosarul de infiintare a firmei la Oficiul National al Registrului Comertului din judetul in care este stabilit sediul firmei.

Dupa obtinerea certificatului de inmatriculare al firmei va fi nevoie sa compuneti un alt dosar pe care sa il depuneti la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului pentru a obtine licenta de turism; acest dosar va cuprinde:

-cerere pentru eliberarea licentei de turism;

-copie dupa certificatul de inmatriculare al firmei;

-polita de asigurare impotriva insolvabilitatii;

-copia brevetului de turism sau contractul de munca al persoanei care detine brevetul;

-copie dupa actul de detinere/inchirieie a spatiului in care agentie isi desfasoara activitatea.

Odata obtinuta licenta de turism, agentia poate incepe sa isi desfasoare activitate in perfecta legalitate.

 

6.Formarea echipei

In ceea ce priveste personalul, este nevoie de minim doua persoane: un director de agentie (persoana care detine brevetul de turism) si cel putin un agent de turism. Succesul agentiei depinde, in cea mai mare masura, de echipa pe care o formati si de valorile pe care le insuflati angajatilor. Daca recrutarea nu este punctul vostru forte, puteti apela oricand la serviciile unor profesionisti in domeniu.

A fi agent de turism, a conduce o afacere in turism, este o meserie frumoasa, plina de surprize si provocari, dar si extrem de grea. Sa nu uitam ca turismului i se mai spune si “industria viselor”, clientii fiind preponderent subiectivi, dorind sa le oferi imposibilul.

 

7.Activitati de marketing si promovare

Tendintele din industria de turism sunt, asa cum ii este caracteristic si domeniului, in continua schimbare. A tine pasul cu ultimele noutati din domeniul marketingului si promovarii produselor turistice poate fi o provocare careia multi nu se simt pregatiti sa-i faca fata. Asadar, va recomanda sa apelati la serviciile unei agentii de marketing specializate care este la curent cu tot ce misca in domeniu si care va poate ajuta sa ajungeti la cientii interesati de produsele pe care le vindeti.