Anul 2019 aduce introducerea ratingului fiscal, firmele vor fi impartite in 3 categorii distincte: A, B si C.

In urma cu o saptamana, Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a anuntat ca in urma mai multor amendamente aprobate de catre Parlament, este posibil ca, incepand de anul viitor, sa se introduca ratingul fiscal, firmele urmand sa fie impartite in 3 categorii distincte: A, B si C.

In cadrul dezbaterilor de la cea de-a treia editie a Forumului Capitalului Romanesc, Ministrul Finantelor Publice a mai declarat ca, momentan, se cauta un temei legal pentru introducerea ratingului fiscal prin care firmele vor fi clasificate, masura urmand sa fie adoptata pana la finalul anului 2018, astfel incat sa intre deja in vigoare incepand cu anul 2019.

In categoria A vor fi clasificate societatile comerciale care nu au obligatii fata de terti si fata de stat.

Eugen Teodorovici a mai declarat faptul ca, pentru firmele clasificate in categoria A, exista posibilitatea acordarii unor facilitati menite sa incurajeze conformarea voluntara, astfel incat din categoria A sa faca parte cat mai multe firme. Acesta a subliniat faptul ca amendamantul care prevede introducerea ratingului financiar este prevazut de ordonantele de urgenta 25 si 89, acestea fiind adoptate in urma votului din Plen al parlamentarilor.

De asemnea, in cadrul aceluiasi eveniment, Ministrul Finantelor Publice si-a manifestat si nemultumirea vizavi de faptul ca statul aloca prea multe resurse verificarii companiilor mici, in timp ce lipsa de venituri la bugetul de stat provine predominat de la companiile mari si mijlocii.