Un grafic al informatiilor privind antreprenorii din Romania. Care sunt afacerile care au inregistrat cresteri in ultimii ani si care sunt domeniile care inregistreaza cele mai mari pierderi.

Apetitul romanilor pentru cumparaturi, amplificat de maririle salariale, a condus la o crestere semnificativa a cifrelor de afacere ale firmelor din Romania, acestea evoluand considerabil in ultimii doi ani.

Evolutia economica pozitiva , bazata in principal pe consum, inregistrata in perioada 2013-2017 a schimbat modul in care antreprenorii romani aleg afacerile in care sa investesca. Afacerile mici si mijlocii, minimarket-urile alimentare, buticurile de cartier si magazinele din centrele comerciale, alaturi de service-urile auto sunt unele dintre cele mai populare afaceri deschise in perioada 2013-2017, potrivit analizelor realizate de cei de la KeysFin.

Majoritatea firmelor infiintate in ultimii patru ani (2013-2017) au ca domeniu principal de activitate comertul. Service-urile auto fiind avantajate de numarul mare de masini second-hand inmatriculate in Romania; masini care necesita frecvent reparatii.

Cele mai noi date furnizate de Registrul Comertului, dezvaluie faptul ca in primele noua luni ale acestui an (2017) au fost infiintate nu mai putin de 22.551 de firme avand ca domeniu de activitate comertul si reparatiile auto. Per ansamblu, 32,5% dintre antreprenorii romani aleg ca si domeniu de activitate comertul sau reparatiile auto, in timp ce media europeana oscileaza intre 28-30%.

In continuare, topul domeniilor in care antreprenorii aleg sa isi deschida IMM-uri este intregit de activitatile profesionale care acopera un procent de 11,4%, domeniul constructiilor (9,8%) urmat de industra de prelucrare (8,9%) si nu in ultimul rand activitatile de transport si depozitare (8%).

Potrivit datelor furnizate de KeysFin, la finalul anului 2016, in Romania erau inscrise 671.040 de IMM-uri, numarul acestora crescand cu peste 50.000 de unitati fata de anul trecut. Romania se bucura de cresteri semnificative pe acest sector inca din anul 2013, cand cifrele aratau un total de 621,1 miliarde lei, suma ajungand la 713,3 miliarde lei in anul 2016.

Firmele mijlocii inregistrau afaceri de 233 miliarde lei, firmele mici detineau un total de 267 miliarde lei, in timp ce microintreprinderile raportau o cifra de afaceri de 212 miliarde lei.

In ultimii ani, numarul cel mai mare de IMM-uri inmatriculate a fost inregistrat in Bucuresti, acolo unde si afacerile ce au la baza comertul functioneaza la cel mai inalt nivel. Afacerile celor 167.080 de antreprenori care au firme deschise in Bucuresti si Ilfov, au depasit in anul 2016 pragul de 232 miliarde de lei, inregistrand o cifra de afacere de 1,4 milioane lei, per companie, in medie. De asemenea, firmele din Capitala inregistrau anul trecut si cel mai mare numar de angajati, respectiv 836.000.

Dupa Capitala, in top urmeaza zona de Nord-Vest a tarii, unde afacerile celor 99.393 de antreprenori care poseda un IMM (456.000 de angajati) au inregistrar incasari de peste 94 miliarde de lei. Nici zona de Centru nu e mai prejos, cele 76.810 de firme inregistrate aici cumuland o cifra de afaceri ce depaseste pragul de 83 miliarde lei.

Cele mai mici cifre de afaceri au fost raportate in regiunea de Sud-Vest a tarii, Oltenia inregistrand cel mai mic numar de IMM-uri din tara, respectiv 49.084 de firme, si o cifra de afacere cumulata de doar 35 miliarde de lei.

In ce domenii se inregistreaza cele mai mari datorii

Cresterea cu peste 100 de miliarde de lei a cifrei afacerilor IMM-urilor, inregistrata in perioada 2013-2016, a adus si riscuri pe masura. Statistica ne arata faptul ca sectorul care raporteaza cele mai mari datorii este chiar cel mai dinamic domeniu al economiei –  comertul.

Potrivit statisticilor reaizate de KeysFin, IMM-urile din acest sector raportau la nivelul anului trecut datorii de 143 miliarde de lei, respectiv un procent de 21% din totalul datoriilor acumulate de IMM-uri in anul 2016. Urmatoarele sectoare vizat sunt cel al constructiilor, inregistrand datorii totale in valoare de 120,9 miliarde lei, sectorul industriel de prelucrare, cu o valoare a datoriilor de 113,7 miliarde lei, urmat de sectorul tranzactiilor imobiliare (71,8 miliarde lei) si  Agricultura (43,1 miliarde lei).

Numarul cel mai mare de datorii este inregistrat in randul firmelor mici (60,75%), acestea fiind urmate de microintreprinderi (20,65%) si companiile mijlocii (18,61%).

In absenta unui capital suficient, tot mai multe companii decid sa amane platile, apeland la creditul furnizor, un sistem economic de finantare de business, fara dobanda, care devine din ce in ce mai raspandit.

Potrivit datelor culese de KeysFin, 75% dintre firmele din economia romaneasca au decis sa apeleze la aceasta solutie, in conditiile in care finantarea bancara reprezinta, mai ales pentru IMM-uri, un sector greu accesibil.

Peste 400.000 de IMM-uri, care reprezintau un procent 64% din economie, inregistrau datorii comerciale la nivelul anului trecut.

Creditul comercial reprezenta, in anul 2016, 36,8% din totalul datoriilor firmelor, un procent cu 56% mai mare decat valoarea creditului bancar (133 miliarde lei). Timpul mediu de incasare a creantelor  era de 95 de zile in 2016, in timp ce perioada medie de incasare a datoriilor curente se situa la nivelul de 176 zile.

Potrivit analistilor de la KeysFin, afacerile reprezinta o misiune riscanta in conditiile in care antreprenorii simt absenta unor informatii concrete privind situatia partenerilor cu care aleg sa faca afaceri.

“Sa cunosti situatia financiara a firmei cu care urmeaza sa lucrezi, sa cunosti amanunte despre datoriile cu care se confrunta si in ce diferende juridice se afla – sunt date care te pot ajuta sa iei o decizie corecta atunci cand vine vorba de valoarea contactului, marfa pusa la dispozitie si serviciile prestate, astfel incat sa ai siguranta ca vei fi platit.”, declara expertii KeysFin.

Informatiile la care se face referire in materialul de mai sus sunt culese din barometrul privind starea afacerilor romanesti, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare ale societatilor comerciale si PFA-urilor active din Romania.