Ministerul Agriculturii: Fonduri europene de pana la 1 milion Euro pentru proiecte agricole de irigatii

A fost anuntata data de la care se vor putea depune proiectele pentru accesarea finantarilor de maximum 1 milion de euro din fonduri europene, pentru modernizarea instalatiilor agricole de irigatii, o oportunitate de dezvoltare importanta pentru fermierii uniti in organizatii de utilizatori de apa pentru agricultura.

Perioada de inscriere incepe cu data de 6 februarie, ora 9:00 si se incheie pe 31 august, ora 16:00, doritorii se pot inscrie pe site-ul oficial al Agentiei de Finantare a Investitiilor Rurale. Asadar, fermierii isi pot depune deja propunerile de proiecte pentru sesiunea 2019 a sub-masurii 4.3 – Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice – irigatii, din Programul National de Dezvoltare Rurala, finantat de Uniunea Europeana.

Linia de finantare dispune de un buget total de 200 de milioane de euro.

Finantarea maxima pe care o poate obtine un singur proiect este de maximum 1 milion de euro, bani nerambursabili 100%. Proiectele care obtin finantarea vor putea achizitiona echipamente de irigat in limita a maximum 30% din valoarea totala eligibila a proiectului – aceast prag reprezentand o noutate in program.

Beneficiarii eligibili pentru programul de finantare sunt organizatiile si federatiile utilizatorilor de apa pentru irigatii (OUAI/FOUAI) infiintate in conformitate cu legislatia in vigoare, constituite din proprietari sau utilizatori de terenuri agricole.

Vor primi finantarea proiectele care au in vizor:

  • modernizarea infrastructurii secundare de irigatii;
  • modernizarea sistemelor de irigatii aferente statiilor de punere sub presiune, inclusiv a cladirilor aferente acestora;
  • racordarea la utilitati;
  • modernizarea sistemelor de contorizare a apei, inclusiv constructia sau modernizarea bazinelor de colectare si stocare a apei de irigat.

In cadrul sesiunilor lansate anterior au fost depuse 233 proiecte, fiind selectate 199 proiecte din care 192 proiecte contractate, in valoare totala de 187,2 milioane euro, au informat agentiile din subordinea Ministerului Agriculturii.