Fonduri europene 2019: Finantare de cel putin 100.000 Euro pentru mici afaceri cu fructe

Statul a anuntat lansarea ghidului solicitantului pentru accesarea fondurilor europene dedicate antreprenorilor care fac afaceri in domeniul productie si/sau procesarii de fructe, acesta pot accesa fonduri cu valori de cate 100.000 de euro.

Discutam despre submasura 4.1a – Investitii in exploatatii pomicole, din Programul National de Dezvoltare Rurala, gestionat de Ministerul Agriculturii. Linie de finantare care dispune de un buget total de 51 milione Euro pentru anul 2019 si care ar trebui sa se deschida in primele 3 luni ale acestui an.

Antreprenorii rurali – incadrati ca persoane fizice autorizate (PFA), firme (SRL, SA), intreprinderi individuale sau alte forme juridice – sunt eligibili sa depuna proiecte pentru obtinerea finantarii din bani europeni. Antrepronorii interesati de vor putea inscrie online, pe site-ul AFIR.info, imedit ce Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) va anunta oficial perioada de inscriere.

Valoarile maxime pe care le pot obtine antreprenorii in functie de dimensiunile fermei:

  • Ferme mici – maximum:

– 100.000 euro pentru achizitii/investitii simple;

– 300.000 euro pentru investitiile din sfera productiei (utilaje, infiintare, reconversie etc.);

– 450.000 euro pentru investitiile care conduc la dezvoltarea unui lant alimentar integrat, la nivelul exploatatiei agricole (productie, procesare, comercializare).

  • Ferme medii – maximum:

– 200.000 euro pentru achizitii/investitii simple;

– 600.000 euro pentru investitiile in sectorul productiei (utilaje, infiintare, reconversie etc.);

– 900.000 euro pentru investitiile care conduc la dezvoltarea unui lant alimentar integrat, la nivelul exploatatiei agricole (productie, procesare, comercializare).

  • Ferme mari – maximum:

– 250.000 euro pentru achizitii simple;

– 750.000 euro pentru dezvoltarea activitatii de productie (utilaje, infiintare,reconversie);

-1.050.000 euro pentru investitiile care conduc la dezvoltarea unui lant alimentar integrat, la nivelul exploatatiei agricole (productie, procesare, comercializare).

  • Forme asociative – maximum:

– 350.000  euro pentru investitiile simple;

– 600.000 euro pentru achizitionarea de material de inmultire si material de plantare fructifer;

– 750.000 euro in cazul investitiilor in activitatea de productie (utilaje, infiintare,reconversie, etc.);

– 1.050.000 euro pentru investitiile care conduc la dezvoltarea unui lant alimentar integrat, la nivelul exploatatiei agricole (productie, procesare, comercializare).

Submasura 4.1a prevede acordarea de fonduri europene nerambursabile in proportie de 50% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar in conditii exceptionale, pentru anumiti beneficiari, intensitatea sprijinului nerambursabil poate creste pana la 90%. Aceast lucru inseamna ca antreprenorilor le revine asigurarea contributiilor lipsa, respectiv intre 10% si 50% pentru acoperirea cheltuielilor eligibile, plus toate cheltuielile neeligibile din proiect.

Un bun exemplu este cel al fermierilor tineri, care pot beneficia de 20 de puncte procentuale in plus pentru dotarea livezilor cu material de inmultire si material de plantare.