Cum sa iti deschizi propria afacere cu flori

Deschiderea unui magazin de flori inseamna o afacere potential profitabila, in ciuda faptului ca aceasta este o afacere traditionala caracterizata printr-o cerere in declin si o concurenta numeroasa si acerba. Rezultatele economice care pot fi obtinute prin deschiderea unei florarii variaza foarte mult in functie de localizarea activitatii. Cele mai bune rezultate sunt obtinute de magazinele situate in zonele aglomerate, in centrele oraselor, in apropierea scolilor sau a maternitatilor.

Exista oportunitati, dar numai pentru cei care lucreaza intr-un mod cu adevarat profesional. Pentru a sustine cu succes “batalia” intr-o piata din ce in ce mai competitiva, in care chiar si marii retaileri se impun cu putere (fara a aminti de “mafia” florariilor de la coltul strazii care functioneaza ilegal), trebuie sa te concentrezi pe specializarea ofertei si pe pregatirea aranjamentelor florale personalizate, elaborat cu gust si creativitate, posibilitatea livrarii aranjamentelor la domiciliu, precum si adaptarea constata a ofertei de produse si servicii la cererea pietei.

Infiintarea unui business cu flori poate oferi o satisfactie economica considerabila, insa trebuie sa iei in considerare dezvoltarea personala in ceea ce priveste aspectele practice si manageriale. Deschiderea unei florii nu inseamna doar “sa vinzi flori”, inseamna sa fii un adevarat profesionist in ceea ce priveste plantele si florile taiate. A fi florist nu este doar o meserie, este o profesie care implica dedicare, cunostinte specifice despre intretinerea si conditionarea florilor precum si abilitati de design si creativitate.

Deschiderea unui magazin care ofera clientilor plante si flori este, fara indoiala, o buna oportunitate de afacere, avand in vedere traditia cu care se aliniaza aceste magazine. Exista nenumarate ocazii in carea florile devin protagoniste in oferirea si crearea unor momente placute din viata noastra (nunta, cununie, botez, zile de nastere, etc.). Adesea oamenii calca pragul unei florarii in cautarea unui cadou special prin care sa isi exprime cele mai profunde sentimente.

 

Daca iti doresti sa iti deschizi o florie, mai intai ai nevoie de o mare pasiune pentru flori si plante, dar si calitati profesionale si personale care sa te ajute sa gestionezi noua afacere in cel mai bun mod. Afla care sunt pasii de urmat pentru a-ti deschide propria afacere cu flori!

  • Conceperea unui plan de afaceri

Planul de afaceri reprezinta principalul instrument care te va ajuta sa iti faci o idee mai clara cu privire la costurile pe care le presupune lansarea unui business cu flori, precum si o mai mare vizibilitate asupra telurilor si evolutiei afacerii tale.

  • Alegerea locatiei florariei

Este esential sa evaluezi foarte atent spatiul si zona in care urmeaza sa iti desfasori activitatea. O florarie necesita, fara indoiala, un aflux bun de oameni, o vizibilitate ridicata si ar trebui sa fie cat mai aproape de locuri de interes precum: maternitati, scoli, gradinite sau in incinta unui centru comercial.

O solutie rapida si eficienta pentru a incepe vanzarea de flori este crearea unui “colt” in interiorul unui supermarket.

Daca aveti suficiente resurse financiare, puteti lua in considerare si deschiderea unei gradini exterioare, dar in acest caz cerintele si angajamentul financiar sunt diferite. Deci, pentru o afacere de dimensiuni medii, va recomandam sa incepeti de jos si sa deschideti o florarie micuta si cocheta.

  • Angajarea unui florist sau investirea in propriile cunostinte de floristica

Deschiderea unui magazin de flori nu inseamna doar vanzarea de plante si flori clientilor interesati, inseamna, de asemenea, creativitate, imaginatie si pasiunea, astfel incat sa fiti capabil sa realizati compozitii florale unice si armonioase. Crearea unui aranjament floral este o adevarata forma de arta, iar floristul trebuie sa aiba cunostinte solide in ceea ce priveste designul floral astfel incat sa fie capabil sa creeze ceva frumos, armonios si original care sa produca o emotie pozitiva clientului.

Asadar, este esential sa intelegi ca vanzarea de flori nu este o activitate care poate fi facuta de un necunoscator, necesita o cunoastere aprofundata a tehnicilor de compozitie florala si de intretinere a florilor. În plus, pe langa diploma universitara in botanica, care iti poate fi de un real folos, in special in cazul in care iti doresti o afacere care include cultivarea plantelor, este nevoie sa inveti tehnicile esentiale de conditionare si aranjare a florilor din cursurile speciale de design floral.

Desigur, exista si varainta angajarii unui specialist in cazul in care nu iti doresti sa te implici total in actele de vanzare si creatie din florarie.

  • Echiparea si amenajarea magazinului

Investitia initiala necesara pentru a deschide o florarie variaza in functie de marimea magazinului si tipul de vanzare pe care o alegi. Daca opteti pentru o camera mica cu o chirie scazuta si cateva elemente, poti deschide afacere cu mai putin de 10 mii de euro.

Evident, un contoar si o chiuveta nu sunt suficiente pentru a deschide un magazin de flori profitabil, deci o investitie medie poate fi de aproximativ 25.000 de euro daca luam in considerare costurile pentru amenajarea spatiului interior si exterior si a materiilor prime care urmeaza sa fie cumparate.

O florie trebuie sa fie structurata si mobilata pentru a fi primitoare si placuta ochiului. Clientii vor trebui sa poata admira aranjamentele florale expuse in magazin, deci este esential ca magazinul sa dispuna de o vitrina prin care pot admira splenoarea unor aranjamente florale unice.

In ceea ce priveste mobilierul si designul interior, nu sunt cerinte speciale. Ai nevoie doar de polite pe care poti aseza vazele cu flori si o masa de lucru pe care poti efectua buchete si aranjamete pe loc. De asemenea, in interiorul magazinului prezenta unei incaperi reci pentru conditionarea florilor este foarte importanta.

  • Birocratie

O florarie nu este altceva decat un magazin pentru comertul cu amanuntul sau cu ridicata si, prin urmare, trebuie sa urmeze procedura birocratica pentru acest tip de activitate. De asemenea, este necesar sa te consulti cu un specialist in privinta formei juridice pe care o va avea firma: PFA, SRL, SRL-D.

  • Formarea echipei

Dupa cum am stabilit deja, vei fi nevoit sa angajezi un florist care sa se ocupe de procesul de creatie si care sa aduca unicitate si profesionalism afacerii tale. Desigur, daca tu esti inzestrat cu aceste talente, iti mai ramane sa angajezi doar restul echipei care sa se ocupe de vanzarea efectiva, intretinerea si conditionarea florilor, etc. Te poti ocupa singur de angajari si selectie sau poti apela la o firma de profil care sa te puna in legatura cu profesionistii de care ai nevoie.

  • Activitati de marketing si promovare

Orice afacere aflata la inceput de drum are nevoie de un plan de marketing si de promovare, in acest fel oamenii vor afle de existenta ei si isi vor manifesta interesul fata de aceasta. De asemene si stabilirea unor obiective de marketing precum si a publicului tinta sunt elemente absolut necesare pentru atingerea succesului. Daca vrei ca afacerea ta sa se bucure de un succes rasunataor, ai nevoie de serviciile unor specialisti in domeniu.