Cum sa deschideti o spalatorie auto de succes: Ghidul complet

Deschiderea unei spalatorii auto este o alegere ambitioasa de afaceri care, in fata unei investitii initiale destul de importante, ar putea asigura o rentabilitate usor de realizat.

Ingrijirea masinii proprii este un obicei pe care multi il au, fara sa mai amintim de importanta mentinerii unor conditii bune de igiena intr-un loc in care oamenii petrec zilnic cel putin 2-3 ore. Din aceste motive, deschiderea unei spalatorii auto poate fi considerata o afacere potential profitabila, capabila sa ofere un raspuns economic excelent impotriva unei investitii relativ scazute.

Este, bineinteles, necesar sa planificati cu atentie tipul de activitate pe care doriti sa o incepeti, sa evaluati zona de referinta si sa definiti unele servicii auxiliare astfel incat sa se diferentieze de concurenta.

Desi exista numeroase spalatorii pe intreg teritoriul Romaniei, este inca un sector aflat in continua dezvoltare care, analizand cu atentie piata, promite rezultate excelente.

Ghid deschidere spalatorie auto:

  1. Plan de afacere

Primul pas catre deschiderea unei spalatorii auto de succes este definirea planului de afaceri. Trebuie sa va clarificati cu exactitate obiectivele si sa definiti tipul de activitati care urmeaza a fi desfasurate.

In acest caz, va trebui sa va armonizati aspiratiile si abilitatile cu problema ariei pe care doriti sa va desfasurati activitatea.

Exista multe tipuri de servicii pe care le puteti oferii soferilor, astfel incat trebuie doar sa incercati sa va diferentiati de competitie si sa iesiti in evidenta cu ceva inovativ in zona in care lucrati, pentru ca afacerea nou lansata sa devina astfel un punct de referinta.

Prin dobandirea cunostintelor despre cum sa deschideti o astfel de afacere, puteti efectua pasii corecti si puteti pregati un plan de afaceri adecvat, gata sa va devina calauza in drumul spre succes.

  1. Alegerea locatiei

Gasirea celei mai bune zone pentru a deschide o spalatorie auto este un detaliu care trebuie analizat cu atentie, evaluand atat nevoile clientului, cat si prezenta unor concurenti periculosi in imediata vecinatate.

Cea mai buna alegere este sa deschideti o spalatorie auto cu autoservire intr-o zona periferica care nu dispune inca de un asemenea serviciu si care este bine legata de metropolele mari din jur. Spre deosebire de orase, suburbiile pot oferi un numar mai mare de terenuri de dimensiuni mari, care urmeaza sa fie cumparate sau inchiriate la un pret redus.

In mod similar, apropierea de zonele rezidentiale permite clientului sa ajunga la spalatoria auto intr-un mod practic si rapid, iar absenta unei concurente acerbe va va permite sa va stabiliti pe piata locala, beneficiind de un teritoriu exclusivist.

Daca va doriti sa va deschideti o spalatorie auto in oras, este recomandat sa alegeti o zona de tranzit, selectand, de exemplu, un spatiu situat la interesctia unor artere principale sau pe marginea unui drum de cartier bine circulat.

  1. Amenajarea spatiului si achizitionarea echipamentelor

Echipamentul si amenajarea spatiului difera de la caz la caz in functe de tipul de spalatorie auto pe care doriti sa il deschideti. De fapt, totul depinde de formula pe care decideti sa pariati: spalatorie auto cu autoservire, spalatorie auto manuala, spalatorie auto pentru autoturisme de lux, spalatorie auto pentru camioane, spalatorie auto automata.

Pentru fiecare tip de activitate pot fi necesare echipamente specifice, in functie de diferitele nevoi. De exemplu, daca doriti sa deschideti o spalatorie auto cu autoservire sau o sapalatorie automata, veti avea nevoie de echipamente profesionale specifice, de detergenti de calitate, precum si de unsistem de incasare automata a platilor.

Daca in schimb alegerea este de a deschide o spalatorie auto manula, costurile vor fi semnificativ mai mici, cu cateva mii de euro va fi posibil sa cumparati uneltele si produsele, in timp ce pentru spatiu poate fi suficient un garaj mic cu o curte.

  1. Infiintare firmei din punct de vedere juridic

Pentru a deschide o spalatorie auto, trebuie sa va raportati si la reglementarile legale relevante si la cerintele impuse de deschiderea lagala a unui astfel de business.

Bineinteles, este necesar sa apelati la seviciile unui avocat care sa va ajute sa decideti ce forma juridica se poriveste nevoilor voastre si sa se ocupe de infiintarea efectiva a firmei. De asemenea trebuie sa obtineti si toate autorizatiile necesare pentru desfasurarea in perfecta legalilate a activitatilor spalatoriei auto.

  1. Formarea echipei

In plus, veti avea nevoie de o echipa care sa va reprezinte valorile in fata clientilor si care sa presteze servicii de calitate.

Nu aveti nevoie de perii, role si sisteme de uscare pentru a va desfasura activitatea, pentru ca va veti ocupa personal sau veti angaja oameni care sa asigure procesul de spalare al masinilor.

Indiferent ca va doriti sa participati activ la desfasurarea proceselor de curatare auto sau va doriti doar sa manageriati o astfel de afacere, este indicat sa apelati la serviciile unei agentii de recrutare personal sau sa angajati un specialist care sa se ocupe de interviuri si angajari. O echipa formata inca de la inceput din oameni care se completeaza si functioneaza bine in echipa va va aduce nenumarate beneficii.

  1. Marketing

Marketingul si publicitatea sunt importante indiferent de activitatea pe care vreti sa o desfasurati, chiar si pentru spalarea masinilor este necesar sa elaborati o strategie de marketing corecta care sa ma ajute sa va faceti afacerea cunoscuta pe piata de profil din zona de activitate. O alegere intotdeauna utila este crearea unui site profesional de prezentare precum si promovarea pe retelele de socialiare, oferind potentialilor clienti posibilitatea de a interactiona direct cu afacere si de a face o programare online.

Daca marketingul nu este chiar domeniul in care excelati, va recomandam sa apelati la o echipa de specialisti care sa va ajute sa pasiti cu dreptul in lumea antreprenoriatului.