Tot ce trebuie sa stiti despre deschiderea unui service auto

Deschiderea unui atelier mecanic pentru repararea autovehiculelor poate fi o activitate foarte profitabila. Acest lucru nu se datoreaza doar faptului ca in Romania numarul de masini care circula este foarte mare, ci si faptului ca toate masinile, mai devreme sau mai tarziu, necesita revizii, reparatii, schimbari si imbunatatiri estetice sau functionale.

Deschiderea si gestionarea unui service auto nu este deloc o munca usoara, de fapt, deschiderea unei afaceri de succes necesita cerinte si abilitati diferite, iar procesul birocratic nu este cu siguranta cel mai usor. Daca, in ciuda acestor lucruri, deschiderea unui atelier mecanic este inca obiectivul dvs. numarul unu, noi am alcatuit un ghid care sa va ajute sa intelegeti mai bine ce presupune lansarea unui astfel de business.

  1. Planul de afacere

In ceea ce priveste orice alt tip de activitate, chiar si atunci cand vorbim despre deschiderea unui service auto, primul pas este reprezentate de elaborarea planului de afacere. Indiferent ca alegeti sa il realizati singuri sau apelati la serviciile unui expert, planul de afacere are menirea de a va ajuta sa intelegeti, in termeni practici, amploarea investitiilor pe care le implica afacerea precum si timpul in care va fi posibil sa recuperati investitia si sa inregistrati profit.

De asemenea, in timpul conceperii planului de afacere va puteti decide si asupra dimensiunile viitoare afaceri, va doriti sa deschideti un atelier complet, echipat cu toate echipamentele necesare pentru a oferi un serviciu complet clientului (anvelope, piese de caroserie, vopsitorie, reparatii electrice si mecanice, etc.) sau puteti decide sa va specializati intr-un singur domeniu dintre cele existente; in orice caz, este o afacere care necesita o investitie initiala substantiala, dar care poate oferi o buna satisfactie din punct de vedere profesional si economic. Prin urmare, daca aveti abilitatile potrivite, deschiderea unui service auto poate reprezenta o sursa excelenta de venit.

  1. Importanta unei pregatiri adecvate

Inainte de a deschide un atelier auto, premisa de baza este sa aveti cunostintele specifice domeniului ales. Nu puteti garanta pentru calitatea serviciilor oferite daca nu stiti exact ce inseamna o munca bine facuta in acest domeniu.

Competentele necesare pot fi dobandite fie prin obtinerea de calificari educationale in domeniul tehnic sau mecanic, fie prin cursuri de formare specifice. In orice caz, cunostintele teoretice nu vor fi suficiente. Pentru a deschide un atelier de succes, va fi necesar sa se dezvolte experienta practica pentru a dobandi abilitatile necesare in ceea ce priveste reparatiile, rezolvarea problemelor si gestionarea activitatii.

  1. Sediul companiei

Dupa ce va asigurati ca aveti abilitatile necesare, va trebui sa gasiti locatia potrivita. Exista doi factori principali de luat in considerare atunci cand alegeti viitorul sediu: dimensiunea si pozitionarea.

Atelierul trebuie sa aiba spatiu suficient pentru rampele de examinare si reparatii, pentru depozitarea autoturismelor si a echipamentelor clientilor pana la finalizarea lucrarilor, spatiu pentru vopsitorie, birouri pentru managementul clientilor, contabilitate si inregistrari, bai si vestiare pentru personal.

Cladirea trebuie de asemenea sa fie pozitionata strategic, cu intrari usor accesibile, sa aiba suficient spatiu frontal pentru a permite parcarea autovehiculelor si sa se afle intr-o zona de tranzit pentru a avea o vizibilitate suficienta.

  1. Cerinte si proceduri birocratice

Procesul birocratic de deschidere a unui service auto este destul de lung si complex, dar nu imposibil. In primul rand, trebuie sa alegeti forma juridica a societatii (SRL, SRL-D, PFA), sa depuneti la Oficiul National al Registrului Comertului dosarul pentru inmatricularea firmei, apoi sa va inregistrati firma in scopuri de TVA.

De asemenea, va fi nevoie sa obtineti de la Registrul Auto Roman autorizatia de functionare precum si cea de mediu.

Pentru a va asigura ca firma isi desfasoara activitatea in perfecta legalitate, va sfatuim sa apelati la serviciile unui avocat care sa ma ajute atat in procesul de infiintare cat si in ceea ce priveste obtinerea tuturor autorizatiilor necesare.

  1. Formarea echipei

In cele din urma, o atentie deosebita trebuie acordata si personalului. Pentru toate activitatile unui service auto nu este suficient doar proprietarul, o echipa bine aleasa reprezinta cheia spre succes. Alegeti mecanici cu experienta, capabil sa le ofere clentilor servicii de calitate si profesionalism.

  1. Marketing si promovare

Sa nu uitati este promovarea. Dezvoltarea unei strategii eficiente de marketing va face diferenta in ceea ce priveste imaginea atelierului si atragerea de noi clienti. Atat campaniile de marketing online cat si cele offline vor fi fundamentale.

Pentru a construi loialitatea clientilor in timp si a incuraja recomandarile din partea acestora, va fi nevoie de seriozitate, profesionalism si calitatea serviciului. Din acest motiv, chiar si dupa lansarea afacerii, va fi esential sa participati la cursuri de perfectionare si sa fiti informati intotdeauna despre ultimele stiri din sectoarele de interes.