Cum se deschide o companie de curatenie: pasii necesari, informatii despre birocratie si sfaturi

Cererea oamenilor si mai ales a companiilor pentru un serviciu de curatenie este în crestere. Acest sector nu cunoaste o criza, de asemenea, din cauza lipsei de timp, prea putini oameni reusesc sa mentina un nivel ridicat de igiena la domiciliu sau la birou. Ca urmare a acestei lipse de timp, oamenii au inceput sa caute agentii care sa le ofere servicii de curatenie punctuale si precise, motiv pentru care deschiderea unei companii de curatenie se dovedeste a fi o idee buna, dar este nevoie de mult efort.

Scoli, universitati, centre comerciale, fabrici, birouri si spitale sunt cateva dintre exemplele principale care pot fi mentionate în zonele în care este absolut necesar sa se recurga la o companie de curatenie care se ocupa frecvent de operatiunile de salubritate. Nu este o piata lipsita de concurenta, companiile existente nu pot acoperi in totatilate cererea, de aceea companiile nou lansate au capacitatea de a completa lacunele care exista în oferta concurentilor.

Curatarea este unul dintre cele mai vechi mestesuguri din lume, cu un caracter fara întrerupere. Aceasta este o munca pe atat de obositoare, pe cat este de indispensabila si, din acest motiv, deschiderea unei companii de curatenie poate fi o investitie cu un potential excelent de succes. Acesta este motivul pentru care credem ca deschiderea unei companii de curatenie este convenabila si poate fi o afacere minunata. Din acest motiv, “curatenia” reprezinta o munca din ce în ce mai importanta si mult mai solicitata, mai ales în orasele mari în care companiile de curatenie prezente nu sunt niciodata suficiente. De ce sa nu faceti o afacere de succes deschizand o companie de curatenie?

  1. Planul de afaceri. Calculati de cati bani aveti nevoie pentru investitiile pe care le presupune o astfel de afacere precum si care sunt echipamentele de care aveti nevoie, stabiliti ce tip de servicii vreti sa oferiti, care este piata pe care doriti sa patrundeti, daca intentionati sau nu sa angajati personal, care este planul de marketing si cifra de afaceri pe care va doriti sa o atingeti in primul an de activitate. Toate aceste elemente care alcatuiesc planul de afacere au menirea de a va ajuta sa stabiliti inca de la inceput in ce conditii afacerea are sanse de reusita, sa identificati punctele tari si punctele slabe.
  2. Definirea publicului tinta. Determinati daca doriti sa abordati persoanele fizice, B2B sau ambele. La domiciliu pot exista mai multe cereri în ceea ce priveste curatarea, în functie de familie si de serviciile pe care le ofera compania. Preferintele pot varia de la curatarea rapida pentru antreprenorii care nu sunt niciodata acasa, la curatarea saptamanala pentru familiile cu copii mici, pana la un serviciu zilnic pentru persoanele în varsta. În general, companiile solicita societatilor de curatenie sa lucreze înainte sau dupa orele normale de lucru: pentru a limita perturbarea în timpul zilei de lucru, ele prefera, în general, serviciile de curatenie, cand întreg personalul a plecat deja.
  3. Infiintarea firmei. Deschiderea unei companii de curatenie implica un anumit proces birocratic si abilitati tehnice si profesionale specifice. Pentru a începe acest tip de activitate, este necesar sa apelati la serviciile unui avocat care sa va ajute sa va înregistrati firma la Oficiul National al Registrului Comertului, urmand ca mai apoi sa depuneti dosarul pentru obtinerea codul de TVA. În cazul în care compania intentioneaza sa efectueze numai activitati de curatare de baza, deschiderea activitatii nu va necesita alte cerinte. Daca, pe de alta parte, societatea trebuie sa efectueze si servicii de dezinsectie, salubritate, dezinfectie etc., va fi necesara si prezenta unui director tehnic.
  4. Echipamente. Cea mai mare cheltuiala se datoreaza achizitionarii de echipamente si masini de curatat de diverse tipuri, masini de curatat podele, aspiratoare, masini de lustruit, curatare cu jet de înalta presiune apa/ abur/ aer, aspiratoare si alte accesorii esentiale pentru a efectua munca într-o maniera rapida si profesionala. Alegerea masinilor si a uneltelor este legata de tipul de servicii pe care intentionati sa le efectuati: pentru a curata spatii mari, cum ar fi depozite, scoli sau sali de sport, devine necesara prezenta aspiratoarelor de podea si a altor masini profesionale. Veti avea nevoie de maturi, mopuri, aspiratoare industriale, carpe, saci de gunoi, precum si detergenti pentru diferite tipuri de suprafete. Asigurati-va ca achizitionati atat produse conventionale cat si ecologice pentru a satisface nevoile fiecarui client. De asemenea, va fi necesara si achizitionarea unei masini sau a unei camionete. Va trebui sa va mutati de la un client la altul si sa luati cu dvs. toate echipamentele de curatare, deci asigurati-va ca aveti suficient spatiu.
  5. Formarea echipei. Un alt aspect de luat în considerare în ceea ce priveste calitatea serviciului este reprezentat de angajati si colaboratori, este esential ca echipa sa se prezinte într-o maniera profesionala si sa-si atinga obiectivele, este recomandat sa se evite orice fel de colaborare neregulata. Toti operatorii pe care doriti sa-i folositi trebuie sa fie angajati cu un contract de munca obisnuit sau sa lucreze ca liber profesionisti. Munca la negru, din pacate înca foarte raspandita în acest sector, precum si nerespectarea legilor privind protectia muncii, va poate provoca probleme grave de natura fiscala si juridica.
  6. Marketing si promovare. Succesul unei companii de curatare se masoara in primul rand in numarul de clienti, asadar, activitatie de marketing si promovare sunt esentiale pentru cresterea afacerii. Un site web este întotdeauna util, deoarece este un punct de referinta pentru clientii care doresc sa stie mai multe, insa nu este suficient. Aveti nevoie de o campanie generala de marketing care sa vizeze atat mediul online si pubilicitatea digitala, cat si publicitatea traditionala. Exista numeroase moduri de a face publicitate companiei, insa cel mai bine este sa lasati aceste activitati in seama specialistilor, astfel succesul va fi garantat.