Sfaturi pentru antreprenorii care vor sa isi deschida propria firma de constructii

O firma de constructii, ca oricare alta firma, este o companie de capitaluri si investitori, in care sunt importante atat bunurile, cat si persoanele care colaboreaza in munca.

Exista numeroase si variate activitati implicate intr-o companie de constructii, de la constructii si renovari, pana la constructia cailor ferate, a podurilor si / sau a drumurilor, astfel incat munca potentiala este variata.

Gestionarea proriei firme de constructii nu este deloc un lucru usor. Infiintrea unei afaceri proprii in domeniul constructiilor este un pas important si riscant, care v-ar putea schimba viata si viitorul. Cerinta de baza pentru a deveni un antreprenor in constructii este totusi una: competenta in domeniu. Daca nu stiti cum sa construiti si nu aveti deloc experienta, nu este recomandabil sa va lansati intr-o astfel de afacere.

Pe de alta parte insa, daca sunteti cu adevarat motivat sa va realizati visul, singurul lucru care va mai ramane de facut este sa renuntati la teama de esec si sa faceti marele pas spre antreprenoriat.

 

Etapele lansarii unui business in constructii:

 

  • Realizarea planului de afaceri

 

Realizarea planului de afaceri este un pas importat, de aceea va sfatuim sa pregatiti un plan de afaceri cat mai detaliat posibil, in care sa estimati toate cheltuielile si investitiile, precum si obiectivele afacerii pe termen mediu si lung. In acest fel veti avea intotdeauna sub control capitalul si riscurile posibile.

Incearcati sa determini cat mai corect posibil sumele de bani de care aveti nevoie pentru lansarea si sustinerea firmei pentru cel putin un an. Daca ajungeti la concluzia ca bugetul propriu nu este suficient, puteti utiliza planul de afacere pentru a obtine finantare suplimentara de la stat sau de la investitorii privati.

 

  • Alegerea sediului fizic al firmei

 

Inainte de orice altceva va trebui sa gasiti un sediu potrivit pentru deschiderea unei activitati de acest tip, care sa dispuna de tot spatiul necesar pentru birouri si pentru depozitarea vehiculelor si a uneltelor si materialelor de lucru.

Localizarea sediului fizic al companiei ofera anumite avantaje. Este recomandat ca acesta sa fie usor accesibila pentru potentialii clienti, pentru distribuitori si pentru colaboratori, sa se potriveasca specificului firmei atat in ceea ce priveste localizarea cat si structura.

Deoarece nu este un magazin sau o afacere obisnuita, puteti deschide o companie de constructii aproape oriunde. In general, firmele de constructii sunt situate in zone care dispun de spatiu amplu, deci in suburbii sau in mediul rural. Amintiti-va ca veti avea nevoie de spatiu pentru a va gestiona toate activitatile si pentru a depozita toate materialele necesare. Incercati insa sa evitati sa va deschideti firma prea aproape de concurenta.

Daca, in schimb, va ganditi sa deschideti un birou detasat, centrul orasului sau bulevardele foarte aglomerate ar putea fi o alegere buna care va va sporii vizibilitatea si accesibilitatea.Un birou bine pozitionat este o modalitate bune de publicitate, avand in vedere numarul mare de persoane care vor afla astfel de existenta firmei.

 

  • Infiintarea firmei si alegerea formei juridice

 

Statutul juridic al firme este un element deosebit de important, deoarece acesta va avea o influenta semnificativ asupra afacerii (referitor la birocratie, conditii de functionare, taxe si impozite etc).

Domeniul constructiilor este extrem de variat din punct de vedere juridic, astfel incat este recomandat sa cereti sfatul unor specialisti in ceea ce priveste alegerea formei juridice potrivite nevoilor firmei.

 

  • Formarea unei echipe

 

Angajatii din domeniul constructiilor trebuie sa fie oameni calificati si cu experienta, astfel incat sa se poata descurca in orice situatie si sa fie capabili sa satisfaca cu profesionalism dorintele si exigentele viitorilor clienti. Din echipa vor trebui sa faca parte atat ingineri, arhitecti si proiectanti cat si zidari, dulgheri sau muncitori necalificati. Pe scurt, trebuie sa va construiti o echipa care sa fie experiemntata, organizata si capabila sa efectueze diverse proiecte in acelasi timp si care sa dea dovada de profesionalism, astfel incat firma sa creasca iar clientii sa fie multumiti.

Avand in vedere numarul mare de viitori angajati, va sfatuim sa apelati la serviciile unei firme specializate de recrutare, care sa preia din sarcina de a construi o echipa unitara care sa va ajute sa atingeti succesul.

 

  • Promovare companiei si obtinerea clientilor

 

Marketingul va va permite sa identificati nevoile si dorintele pietei si sa dezvoltati o oferta de produse si servicii care sa corespunda acesteia. Ca viitor antreprenor, trebuie sa fiti la curent cu toate noutatile din domeniul promovarii si al marketingului, deoarece succesul este determinat tocmai de capacitatea de a vine a unei companii.

Daca nu aveti cunostintele necesare, puteti apela oricand la ajutorul unor specialisti in domeniul marketingului si al promovarii. Nu uitati! In marketing, rezultatele sunt mereu direct proportionale cu investitia.