Cum sa iti deschizi propriul atelier de cofetarie: Ghid complet

Deschiderea unei cofetarii este o afacere care pastreaza inca un mare potential de piata.

Ca si in cazul tuturor activitatilor legate de sectorul alimentar, acesta este un sector care nu sufera scaderi speciale chiar si in perioadele de criza economica si care, prin strategiile care se impun, poate garanta o rentabilitate buna a investitiilor.

Pentru a avea succes in ideea ta de afaceri, nu uita niciodata ca nimic nu trebuie lasat la intamplare, studierea aprofundata a piatei din zona ta de activitate si gasirea solutiilor care sa le ofere viitorilor tai clienti o valoare reala sunt lucruri care necesita implicatre si atentie.

Pe scurt, trebuie ca prin afacerea ta sa propui pubilcului ceva nou, unic si diferit fata de tot ceea ce se gaseste in momentul de fata pe piata de profil.

Deschiderea unei patiserii este un soi de activitate care te va tine mereu in contact cu clientii si va fi foarte important sa stii cum sa dialogezi cu oamenii si sa fii prietenos si empatic astfel incat sa castigi increderea si fidelitatea clientilor.

 

Iata care sunt pasii necesari pentru a-ti deschide propria cofetarie:

 1. Planul de afaceri

Multi viseaza sa devina cofetari si sa pregateasca delicatese pentru a fi expuse in fereastra propriei patiserii; totusi, pentru a deschide o astfel de activitate, nu este suficient sa fii un cofetar excelent, dar este important sa cunosti piata si toate procedurile pentru a incepe o afacere cu forta maxima.

Intocmirea unui plan de afaceri te va ajuta sa estimezi investitiile pe care le implica o astfel de afacere precum si stabilirea unui plan de marketing si a unei strategii de expansiune pentru aceasta. Astfel vei stii din start ce tip de afacere iti doresti sa deschizi, daca ai fondurile necesare precum si care este evolutie preconizata a acesteia.

Bugetul de pornire pentru deschiderea unei cofetarii este legat, in primul rand, de dimensiunea magazinului si de locul in care va fi fondata afacerea. O cofetarie situata in centrul istoric al unui oras si dedicata pregatirii dulciurilor artizanale va avea costuri de deschidere mai mari decat un mic atelier situat in suburbiile orasului sau intr-un oras provincial. Daca ai de gand sa deschizi o cofetarie cu laborator in centrul orasului, vei avea nevoie de un spatiu destul de mare si de mobilier adecvat stilului urban.

Daca va confruntati cu probleme de buget este bine sa apelati la obtinere unei finaintari de la stat, Uniunea Europeana sau de la investitorii privati, astfel incat sa puteti sustine finainciar firma cel putin un an.

 1. Locatie

Pentru o afacere precum o cofetarie/patiserie, alegerea locatiei potrivite este de o importanta fundamentala. Pentru a alege locatia ideala pentru o cofetarie trebuie sa ai in vedere urmatoarele aspecte:

 • prestigiul cartierului/ zonei: in functie de clientii carora se adreseaza produsele tale ( produse artizanale, cofetarie de lux, cofetarie traditionala, etc) poti opta pentru un sediu in centrul orasului, intr-un carier modest sau intr-o zona rezidentiala.
 • numarul de persoane care trec prin fata spatiului: este mult mai usor sa atragi clienti intr-o zona de tranzit ( langa metrou, satie de autobuz, centru comercial, etc) in comparatie cu cartierele unde tranzitul in timpul orelor de programare este minim;
 • posibilitatea de a deschide o terasa vara: in acest caz ati putea sa atrageti mai multi clienti in timpul verii, facand, de asemenea, o publicitate excelenta;
 1. Echipament si mobilier

Pe langa costul spatiului in care va fi deschisa cofetaria o a doua mare investitie este reprezentata de echipamentele si masinile profesionale necesare intr-un astfel de business.

Pentru a prepara un produs de calitate in cel mai scurt timp, trebuie sa te asiguri ca ai toate echipamentele necesare, cel putin cele de baza in prima faza.

Este recomandat ca pentru inceput sa cumperi doar echipamentele de baza si abia dupa ce afacere incepe sa inregistreze profit sa investetsti si in echipamente mai sofisticate.

În orice fel de cofetarie vei avea nevoie de:

 • mixere profesionale si planetare
 • cuptoare profesionale pentru patiserie
 • suprafete de lucru din otel, normale si refrigerate
 • frigidere, dulapuri frigorifice si congelatoare cu temperaturi diferite
 • concasoare (pentru zahar, fructe uscate, ciocolata etc.)
 • prajitorii de patiserie
 • aparate mici, mixere
 • matrite, unelte mici, ustensile de bucatarie, unelte de design de tort
 • materiale pentru ambalarea si afisarea dulciurilor si deservirea lor catre clienti

De asemenea vei avea nevoie si de mobilier pentru amenajarea unui spatiu de servire pentru clienti. Este necesar sa oferi intregului spatiu, atat interior cat si exterior, un aspect placut si un designe in concordanta cu asteptarile publicului caruia te adresezi.

 1. Infiintarea firmei si alegerea formei juridice a acesteia

Partea birocratica privind deschiderea unei patiserii este mai mult sau mai putin similara deschiderii oricarui magazin dedicat pregatirii si vanzarii de produse alimentare.

Asadar, te sfatuim sa apelezi la serviciile unui avocat care sa te ajute atat in porocesul de infiintare a firmei si in alegerea formei juridice SRL, SRL-D, PFA; precum si in obtinerea avizelor necesare pentru desfasurarea unei afaceri care implica comercializarea produselor alimentare.

 1. Angajarea personalului

Ca in orice afacere, personalul este foarte important. Pe langa faptul ca trebuie sa angajezi un cofetar de exceptie, capabil sa te ajute sa ai un portofoliu de produse de calitate, vei avea nevoie, de asemenea, de un personal bine instruit in spatele tejghelei, capabil sa consilieze clientii in alegerea produselor contribuind astfel la stimularea vanzarilor.

O astfel de echipa va fi capabila sa garanteze o adevarata experienta culinara si o imagine favorabila, atribute capabile sa genereze noii tale afaceri succesul.

 1. Marketing

Pentru a obtine succesul, pe langa inventivitate si imaginatie vei avea nevoie si de informatii exacte privind tendintele pietei si de un pan de marketing prin care se le exploatezi.

Nu uita ca o activitate buna de marketing si promovare este esentiala pentru a scoate afacerea din anonimat, pentru a informa locuitorii tarii (sau orasul) despre existenta afacerii si despre produsele rafinate pe care le vinzi.