Sa radem alaturi de Monitorul Oficial: Cele mai amuzante denumiri de firme din Romania

Se spune ca pentru a afla adevarata valoare a unui popor, este de ajuns sa faci o scurta consemnare a vorbelor de ocara pe care reprezentantii respectivului popor le folosesc. Departe de a fi la fel de reprezentative, insa foarte amuzante, vom trece azi in revista unele dintre cele mai amuzante denumiri pe care antreprenorii romani le-au ales in ultimii ani pentru afacerile lor.

Firmele cu nume de animalele, la loc de cinste in alegerile antreprenorilor romani

O mare parte dintre firme din Romania au fost botezate cu nume de animale. Si pentru ca, bineinteles, englezescul “pig” suna mai bine decat romanescul “porc”, majoritatea antreprenorilor aleg sa foloseasca denumiri din limba engleza pentru firmele lor. In fond si la urma urmei, nu se stie niciodata cand afacerea poate deveni una intelnationala, de ce sa isi mai bata capul cu o rebotezare?

Astfel, pe langa exceptiile “Melcu Com” si “Pro Capra”, intalnim denuiri precum: Hungry Bunny, Big Pig, Bad Dog, Mobil Foca sau Fat Cat Entertainment.

Broasca, indragita sau nu ca animal, se intampla sa fie prezenta in lista numelor de familie. Asadar, daca te numesti “broasca” si iti deschizi o firma, nu poti rata sansa de a-ti boteza afacerea “Miss Frog” – nume ales de Valeria Broasca pentru firma sa ce are ca obiect de activitate comertul cu amanuntul – sau “Lucky Frog” in cazul domnului Brotac Adrian Petrisor.

Un caz asemenator este si “Cucu Web Services”, nu stim sigur daca numele deriva de la celebra pasare sau este doar numele de familie al antreprenorului, insa pentru noi ramane o varianta de denumire dintre cele “cu pene”.

Mesaje cu bataie lunga

Cei drept, o mai mica parte dintre antreprenori aleg ca denumirea firmei lor sa cuprinda un scurt mesaj pentru clienti sau poate chiar o “filozofie de viata ori de business”.

Din acesta categorie fac parte denumiri precum: “Idei Reale”, “Totdeauna Impecabil”, “Da-mi sa-ti Dau Agrement”, “Fapte nu Vorbe”, “Preturi pentru Tine”, ”Empiric start”, “Chef de viata”, “Curat ca lacrima” sau “Pas cu pas”.

Denumiri inspirate din cultura si cinematografie

Toporul cu coada lunga facut celebru de Sadoveanu in opera lui, Baltagul, reprezinta si denumirea aleasa de un antreprenor roman pentru firma sa. Si nu este singurul, am mai intalnit si alte denumiri inspirate din literatura, fie ca e vorba de personaje celebre sau titluri.Astfel enumeram:  “Mai-trei”, desi scris gresit, “Mefisto Com”, “Faust”, “Ahile”, “Herakles”, “Sfarma Piatra”, “D-l Goe”, etc.

Nici filozofii Diogene si Pitagora nu fac exceptie, devenit si ei nume de firme romanesti. Si influenta latina isi face simtita prezenta prin denumiri precum: “Constantin Imperium” si “Aurelius Imparatul Romanilor”.

“Dinastia”, ”Dallas”, “Om bogat om sarac” sau “Colivia de aur”. Nu, nu este lista celor mai urmarite filme din Romania, dar faptul ca au ajuns si denumiri de companii spune ceva despre preferintele cinematografice ale antreprenorilor care le-au ales.

Stari de fapt si asipratii

Pentru aceasta vaga si cuprinzatoare categorie am selectat denumiri precum: “Schiopu 30 AFV”, “La Bogatu”, “Senator”, “Gurmandul”, “Bebe Gogosarul”, “Decoratoru”, “Vargatul” si “Invingatorul”.

Intreprinderi fara nume

Selectarea unui nume unic, reprezentativ pentru o afacere poate fi o adevarata provocare. De aceea, din lipsa de imaginatie sau din comoditate, unii antreprenori aleg denumiri precum: “Oricare”, “X Y Z”, “Fara nume” sau “No name”, “Suta la suta”, “Pic Poc”, “CCC”.

“Adibas” de Romania

Denumiri de branduri celebre scrise gresit pentru a fi unice. Astfel au rezultate denumiri precum: “Deutsche Telecom”, “El Gi”, “Jepp”, “Negot car”, “Perla Noire” sau “A tu lado” sunt denumiri de firme din Romania.

Business de familie

Cu toate ca psihologii afirma ca afacerile in familie nu sunt o idee buna, exista antreprenori  romania care nu tin cont de aceaste sfaturi si pornesc afaceri cu nume reprezentative: “Three sisters”, “Vointa familiei”, “Un frate” sau “Bunica din Vaslui”, al carei obiect de activitate este comercializarea de peste.

Categoria “greu de inteles”

Dat fiind faptul ca nu le-am putut incadra in niciuna dintre categoriile anterioare, insa erau prea amuzante ca sa nu le adaugam in acest articol,astfel am decis sa le enumeram aici:

Incepem cu “Ecuatia sanatatii”, nimic gresit pana aici, ciudat este insa faptul ca aceasta firma vinde, pe langa produse alimentare, bauturi alcoolice si tutun. Sa fie oare o ironie?

Din categoria “hand” fac parte: “Rent a hand”, “Helping hand” sau mai romanescul “Mana de aur”.

“Nord Nordic” nu este un pleonasm, ci denumirea aleasa de un antreprenor roman pentru firma sa.

La fel de amuzanta ca si “Stop cadrul”, “La fata locului”, “Spatiu deschis” ori “Hai la Gheorghe”, “Sincer”, “Veridic”, “TVA” (denumire ce provine de la abreviere numelor proprietarilor firmei: Tanasescu Viorel si Tanasescu Ana), “Usturoi cu mamaliga Production”, sugestivul “Berarie cu multa bere”, sau “Devil Services” si “La vuvuzele”.

Acestea au fost din pacate, sau din fericire (depinde din ce unghi priviti) ultimele exemple din lista noastra.