Cum sa iti deschizi propria ferma agricola BIO

Odata cu constientizarea importantei unei alimentatii sanatoase, romanii au inceput sa se reorienteze catre cultivarea pământului. De altfel, din ce in ce mai multi tineri isi doresc sa renunte la joburile chinuitoare din corportaii si sa se apuce de antreprenoriat in sfera agricola.

Agricultura se confruntă cu o renastere: deoarece majoritatea antreprenorilor se orienteaza catre cultivarea produselor ecologice, pentru care romanii spun că sunt dispuși să cheltuiască mai mult decât de obicei doar pentru a fi siguri ca familiile lor consuma produse BIO certificate si controlate.

Daca iti doresti sa investesti intr-o afacere care sa iti livreze atat bani cat si sanatate, iata care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi.

 

Sapte pași pentru a deschide o fermă agricola ecologică:

În primul rând, pornim de la definiția “agriculturii ecologice”, care reprezinta o metodă de cultivare și reproducere care permite doar utilizarea substanțelor naturale și nu a substanțelor chimice, cum ar fi insecticidele și erbicidele.

Este bine de știut că, înainte de a defini produsele ca fiind provenite din agricultura ecologică, compania trebuie să respecte o perioadă de conversie de aproximativ doi ani pentru activitățile de cultivare și trei pentru reproducere, începând cu data notificării. Este un fel de “detoxificare” a terenului din activitățile anterioare. Numai la sfârșitul acestei perioade de conversie compania poate utiliza sigla BIO recunoscută de catre Uniunea Europeană.

Deschiderea unei astfel de companii nu numai că răspunde unei opțiuni antreprenoriale, ci și dorinței de a urma un stil de viață activ si sanatos. Este, de fapt, o activitate orientata spre protejarea resurselor teritoriale, cu un impact ecologic și etic foarte puternic. Prin urmare, este esențial să înțelegi în primul rând de ce iți doresti să inițiezi o astfel de activitate;

  1. Dezvolta o idee în jurul căreia să construiesti un proiect antreprenorial: cei care aleg să devină antreprenori agricoli trebuie să aibă idei clare. În special, trebuie să decizi imediat dacă doresti să te concentrezi asupra monoculturii sau iti doreti o ferma multifuncționala, specializata în mai multe producții.
  2. Având o idee clară este esențială definirea planului de afaceri, analizarea costurilor, a strategiilor de marketing, a competitorilor și a dinamicii privind lansarea.
  3. Odată ce ai stabilit că planul de afacere este fezabil din punct de vedere practic și juridic, ramane doar să obtii resursele economice necesar deschiderii afacerii. Poți începe cu propriul capital sau poti apela la alte forme de finanțare; imprumut bancar, fonduri UE, bani de la investitorii privati, etc.
  4. Înfiintarea firmei: după alegerea tipului de formulă juridică, SRl, SRL-D, PFA, societatea trebuie înregistrată la Oficiul National al Registrului Comertului de referință pentru teritoriu. Daca aceste proceduri iti sunt straine, poti apela la serviciile unui avocat care sa te ajute in demersurile legale de deschidere a firmei.
  5. Investeste in conostintele tale despre agricultura: sa pornesti de la zero este posibil, atâta timp cât ai multă voință, insa cel mai bun lucru pe care poti să-l faci este să te interesezi de la un prieten fermier, o rudă sau un specialist despre elementele de bază care te vor ajuta sa debutezi cu succes in afacerea ta agricola.
  6. Certificarea producției: In Romania, controlul si certificarea produselor ecologice sunt asigurate de Organisme de Inspectie si Certificare (OIC) private. Acestea sunt aprobate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, aprobare precedata, in mod obligatoriu, de acreditarea acestora de catre un organism de acreditare (in Romania este RENAR).
  7. Promovarea produselor: Antreprenorii care vând produse alimentare uită de multe ori că oamenii pot găsi produse similare la supermarket-ul de langa casă. Pentru a-i convinge că au nevoie de produsele tale trebuie in primul rand sa le promovezi corespunzator. Oamenii trebuie sa stie ca la tine gasesc legume 100% organice, nutritive si foarte sanatoase. Pentru acest pas este posibil sa ai nevoie de ajutorul unor specialisti care sa te ajute sa iti promovezi avacerea si astfel sa cresti numarul de clienti interesati de produsele tale.