Credite de 10 milioane Euro pentru femeile antreprenor din Romania

Ca urmare a semnarii unui acord de imprumut cu Banca Europeana de Investitii (BEI), startup-urile romanesti si firmele mici si mijlocii conduse de femei vor putea obtine noi credite de la o banca din Romania.

Banca Europeana de Investitii (BEI) a acordat bancii Garanti Bank Romania un imprumut in valoare de 22,3 milioane euro pentru a sprijini firmele din Romania. Din valoare totala a imprumutului, 5 milioane euro se aloca exclusiv femeilor antreprenor, suma care va fi suplimentata cu 5 milioane euro din partea bancii.

Aceasta noua transa a imprumutului le va oferi femeilor antreprenor acces la o sursa de finantare mai favorabila pentru dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-uri) si a intreprinderilor cu capitalizare medie pe care le acestea le detin, sustin reprezentantii bancii romanesti.

Pentru a avea acces la aceste imprumuturi, intreprinderile trebuie sa fie detinute in proportie de peste 50 % de una sau mai multe femei, ori sa fie detinute in proportie de 26 % pana la 50 % de una sau mai multe femei, iar functia de director general, director administrativ sau director financiar sa fie detinuta de o femeie.

Se preconizeaza ca aproximativ 260 de IMM-uri si startup-uri vor beneficia de valoarea totala a imprumutului, care va sprijini 6.100 de locuri de munca.

“Promovarea egalitatii de gen si a diversitatii face parte din obiectivul BEI de a garanta ca proiectele pe care le finanteaza sunt in beneficiul tuturor membrilor comunitatii.”

Planul de investitii pentru Europa reprezinta una dintre masurile UE destinate stimularii investitiilor in Europa, care are ca scop cresterea numarului de locuri de munca si stimularea cresterii economice la nivelul tuturor tarilor membre.

La sfarsitul anului 2017, Parlamentul European si statele membre au ajuns la un acord in sensul prelungirii duratei Fondului european pentru investitii strategice pana in anul 2020 si al cresterii capacitatii financiare a acestuia pana la 500 miliarde euro.

Astfel, in decembrie 2018, Planul Juncker mobilizase deja investitii suplimentare in valoare de 371,2 miliarde EUR, inclusiv peste 2,7 miliarde EUR in Romania, urmand ca 856 000 de intreprinderi mici si mijlocii sa beneficieze de un acces mai bun la finantare.