Saptamana plina pentru economie in perioada 21 – 25 ianuarie. Lista declaratiilor care au termenul limita de depunere data de 25 ianuarie

Ce declaratii trebuie sa depuna antreprenorii pana pe 25 ianuarie conform agendei obligatiilor fiscale 2019 transmisa de catre EY Romania. Astfel, pentru multe societati comerciale va fi o saptamana plina.

 

 • Depunerea Declaratiei privind cifra de afaceri din anul precedent in cazul persoanelor impozabile pentru care perioada fiscala este trimestrul calendaristic si care nu au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri in anul precedent – Formular 094:

Formularul trebuie depus de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul Fiscal, care au utilizat trimestrul ca perioada fiscala in anul precedent, care nu au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri si care au realizat o cifra de afaceri ce nu a depasit plafonul de 100.000 euro, al carui echivalent in lei se calculeaza conform normelor.

 

 • Depunerea Notificarii privind aplicarea / incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare – Formular 097.

Aceasta trebuie depusa pentru intrarea in sistem, persoanele impozabile care in anul precedent au realizat o cifra de afaceri care nu depaseste plafonul si nu au aplicat sistemul TVA la incasare in anul precedent.

Pentru intrarea in sistem, persoanele impozabile care se inregistreaza in scopuri de TVA conform art. 316 in cursul anului si opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare (in cazul acestora, termenul de depunere este incepand cu data inregistrarii in scopuri de TVA).

De asemenea, trebuie depusa si pentru iesirea din sistem de catre persoanele impozabile care au depasit plafonul in perioada fiscala anterioara.

 

 • Depunerea Declaratiei privind sumele rezultate din ajustarea / corectia ajustarilor / regularizarea taxei pe valoarea adaugata – Formular 307

Categoria de contribuabili: Persoanele impozabile neinregistrate in scopuri de TVA sau a caror inregistrare in scopuri de TVA a fost anulata si care au obligatia ajustarii TVA.

 

 • Depunerea Declaratiei privind taxa pe valoarea adaugata colectata, datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat conform art. 316 alin. (11) lit. a) – e), g) sau h) din Codul Fiscal – Formular 311

Categoria de contribuabili: Persoanele impozabile al caror cod de TVA a fost anulat conform art. 316 alin. (11) lit. a) – e), g) sau h) din Codul Fiscal si care efectueaza in perioada in care nu au cod valid de TVA, livrari / prestari si / sau achizitii de bunuri / servicii pentru care sunt obligate la plata TVA.

 

 • Depunerea Declaratiei recapitulative privind livrarile / achizitiile / prestarile intracomunitare de bunuri / servicii (pentru luna precedenta) – Formular 390

Categoria de contribuabili: Contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316 sau 317 care au efectuat livrari, prestari, achizitii intracomunitare de bunuri si / sau servicii, sau livrari de bunuri in cadrul unei operatiuni triunghiulare pentru care exigibilitatea a intervenit in luna de raportare.

 

 • Depunerea Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate – Formular 112 pentru luna precedenta

Calcularea si virarea pentru luna precedenta a impozitului pe venit, precum si a contributiilor sociale aferente pentru urmatoarele categorii de venituri, impuse in regim de retinere la sursa:

 1. venituri din salarii, venituri din arendarea bunurilor agricole
 2. venituri din drepturi de proprietate intelectuala
 3. venituri obtinute in baza contractelor de activitate sportiva.

 

 • Depunerea Decontului de taxă pe valoarea adăugată – Formular 300 de către:

Persoanele impozabile înregistrate ca plătitori de TVA conform art. 316:

 1. Lunar, persoanele impozabile care au ca perioadă fiscală luna
 2. Trimestrial, pentru persoanele impozabile care au ca perioadă fiscală trimestrul Semestrial, conform aprobării (dacă efectuează operațiuni impozabile pe max. 3 luni calendaristice dintr-un semestru)
 3. Anual, conform aprobării (dacă efectuează operațiuni impozabile pe max. 6 luni calendaristice dintr-un an)