Incepand cu sfarsitul lunii Septembrie, avocatii respecta un nou set de onorarii minime.

Modificarile din toamna acestui an privind Legea avocatilor contin si (re)introducerea onorariilor minime pe care avocatii trebuie sa le practice pentru serviciile oferite. Noile onorarii minime au fost stabilite de catre Consiliul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (UNBR) si urmeaza sa intre in vigoare la finalul lunii septembrie, potrivit hotararii Consiliului.

Incepand cu 30 septembrie 2017, avocatii vor avea o serie de tarife minime dupa care se vor ghida in relatiile cu clientii. Acestea au fost stabilite de catre UNBR prin Hotararea nr. 272 din 26 august 2017 si au fost publicate recent pe site-ul  oficial UNBR (puteti consulta lista tuturor onorariilor aici). Inplementarea acestor onorarii minime a fost prevazuta de Legea nr. 25/2017, care a adus o serie de modificari importante privind Legea avocatilor nr. 51/1995. “Avocatii pot conveni cu clientii practicarea unor onorarii superioare celor stabilite in tabloul onorariilor minimale adoptat de Consiliul U.N.B.R.”, conform prevederilor legale. In acest sens, In lege s-a stabilit ca UNBR sa adopte, cu caracter de recomandare, tabloul onorariilor minimale pentru serviciile prestate conform legii de formele de exercitare a profesiei de avocat”.

In introducerea hotararii Consiliului, se mentioneaza ca reglementarea onorariilor minimale are caracter de recomandare. Pe langa lista noilor onorarii, actul Consiliului UNBR contine si cateva reguli de aplicare a acestor tarife minime, ca de exemplu:

  • onorariile pot fi reduse doar in anumite cazuri: atunci cand sunt implicati clienti minori sau din categoriile pentru care legile speciale prevad facilitati (reducerea prevazuta este de 50%); in cazurile in care practicarea onorariul minim afecteaza accesul la justitie al clientului (se acorda o reducere de maximum 30%, cu aprobarea decanului baroului);
  • regulile privind onorariile minimale nu vor fi trecute cu vederea nici in cazul perceperii un onorariu de succes;
  • la clientii persoane juridice, onorariile minimale vor fi cu 50% mai mari.

«Tabloul onorariilor minimale» va fi avut in vedere si in cazul contractelor de asistenta juridica incheiat prin orice mijloc de comunicare la distanta, precum si in situatia in care contractul de asistenta juridica ia forma unei scrisori de angajament“, este mentionat in hotarare.

Atentie! Onorariile specificate in hotararea Consiliului UNBR nu contin si taxa pe valoare adaugata.

Prevederile sunt considerate, de catre unii, un pas inapoi pentru profesia de avocat

Cei de la Consiliul Concurenței fiind primii care si-au afirmat dezacordul privind aplicarea acestor tarife minime, considerand reintroducerea acestor tarife ca fiind un mare pas inapoi pentru profesia de avocat. Vorbim de reintroducerea acestor onorarii minimale pentru ca, in realitate, ele nu reprezinta nicidecum o noutate.

Si in anul 2004 au existat astfel de tarife, deliberate, la aceea vreme, de Consiliul Uniunii Avocatilor din Romania, insa onorariile minimale prevazute de Legea avocatilor si de Statutul profesiei au fost eliminate prin Legea nr. 255/2004. La momentul respectiv, renuntarea fiind datorata tot insistentelor celor de la Consiliul Concurentei, care au considerat aplicarea tarifelor minimale drept o practica anticoncurentiala care contravine prevederilor stipulate in Legea concurentei nr. 21/1996.

In apararea acestor prevederi s-au gasit argumente precum acela ca diferentele dintre onorariul practicat de avocatul X si avocatul Y pentru acelasi serviciu vor fi diminuate. Acest lucru fiind valabil insa doar din perspectiva avocatului, pentru ca din perspectiva clientului lucrurile stau diferit: cetateanul X si cetateanul Y au nevoie de acelasi serviciu oferit de un anumit avocat, insa unul isi permite onorariul minim, iar celalalt nu.