Antreprenorii care detin afaceri in sfera handmade vor putea participa la targul finantat de stat cu 890.000 RON

Patronii micilor afaceri handmade se vor bucura de ajutor nerabursabil pentru transport si cazare din partea statului, pentru a putea participa in anul 2017 la targul de artizanat si mestesugarie pentru care statul a alocat un buget total de 890.000 de lei, potrivit unei hotarari de guvern publicate astazi, 12.10.2017 in Monitorul Oficial.

Statul doreste sa organizeze anul acesta, a doua editie a Targului National pentru Artizanat si Mestesuguri. Dupa ce, in 2016, evenimentul s-a bucurat de un real succes, fiind organizat la sfarsitul lunii octombrie, in incinta Muzeul Satului din capitala.

Pentru anul 2017, Guvernul a pregatit pentru organizarea targului un buget de 890.000 de lei, bani din care vor fi acoperite si celituielile cu transportul si cazarea antreprenorilor handmade (artizanat si mestesuguri) care vor participa la cele 3 zile de targ si seminarii de specialitate.

Cheltuieli eligibile

Potrivit regulamentului admis prin hotararea publicata joi, 12.10.2017, in Monitorul Oficial, statul va suporta cheltuielile de transport pentru participanti si pentru produsele acestora (daca este cazul) precum si cheltuielile de cazare a participantilor pe toata perioada desfasurarii evenimentului, astfel:

  • Se acorda acoperirea cheltuielilor pentru transportul produselor, in situatia in care acestea necesita transport separat si nu exista posibilitatea de a fi transportate cu acelasi mijloc de transport ca si participantul. Suma maxima acordata de catre stata unui singur participant pentru transporul personal si transportul produselor, cumulat, nu va depasi suma de 2.000 lei. Doar in limita acestei sume transportul participantului va fi decontat. In cazul in care cheltuielile totale despasesc suma de 2.000 lei, diferenta va fi suportata de catre beneficiar.
  • In situatia in care participantul alege sa se deplaseze cu autoturismul personal, statul va deconta contravaloarea a 7,5 litri carburant la 100 kilometri parcursi. Cheltuielile privind transportul vor fi decontate in baza documentelor doveditoare.
  • Vor fi decontate cheltuielile aferente cazarii participantilor, in total de maxim 1.600 lei/ persoana pentru patru nopti de cazare, dar nu mai mult de 200 lei/ noapte/ persoana.
  • Participantii vor trebui sa suporte achitarea TVA-ului, acesta nereprezentand o cheltuiala eligibila in program.

Cine va putea participa la Targul National pentru Artizanat si Mestesuguri

Ministerul Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat din Romania si-a propus sa aduca la targ peste 150 de afaceri handmade.

Programul de finantare se adreseaza interprinderilor mici si mijlocii (IMM), societatilor cooperative (inclusiv societatile cooperative mestesugsresti mixte), persoanele fizice autorizate (PFA) care desfasoara activitati economice handmade in mod independent, intreprinderile individuale, intreprinderile familiale, precum si asociatiile sau fundatiile care se incadreaza in una dintre urmatoarele categorii:

  1. a) sunt structurate in baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiilor sau in baza Legii societilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si indeplinesc conditiile de incadrare in categoria IMM, potrivit dispozitiilor Legii nr. 346/2004, cu modificarile si completarile ulterioare;
  2. b) sunt PFA, II sau IF inregistrate la momentul aplicarii in registrul comertului si autorizate conform Ordonantei de urgenta nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre PFA, II si IF, cu modificarile si completarile ulterioare, care desfasoara activitati in sectorul mestesugurilor sau in domeniul artei populare si artizanatului;
  3. c) sunt infiintate ca asociati profesionale sau fundatii si au ca scop promovarea mestesugurilor si a produselor si serviciilor cu specific traditional, inclusiv din domeniul artei populare si artizanatului.

Doritorii se vor putea inscrie on-line, pe site-ul www.aippimm.ro, al Directiei Programe Antreprenoriat si IMM din subordinea Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat din Romania.

In perioada imediat urmatoare, urmeaza sa se publice pe site-ul oficial procedura de derulare a programului, perioada de inscriere si deschiderea programului electronic de inscriere la targ.