5 Ingrediente esentiale ale unei idei de afaceri castigatoare

Te gandesti sa-ti infiintezi propria afacere? Crezi ca e timpul sa devii propriul tau sef? Asadar, ai nevoie de o idee de afaceri solida, care sa garanteze rezultatele dorite atunci cand este executata corect. O idee de afaceri castigatoare este cea mai buna modalitate de a te asigura ca afacerea ta inregistreaza profit de la un an la altul. Daca iti doresti sa debutezi cu dreptul in lumea afacerilor si sa asisti la transformarea afacerii tale intr-o poveste de succes despre care lumea sa auda, atunci ai nevoie de o idee de afaceri castigatoare, care sa fie la fel de puternica precum dorinta ta de reusita.

Ideile de afaceri vin in toate formele si dimensiunile, de aceea un numar mare de antreprenori, in special cei debutanti, au mai multe idei de afaceri in acelasi timp si adesea gasesc dificila alegerea celei care pare sa aiba cele mai mari sanse de reusita. Daca esti un antreprenor aflat la inceput de drum, care inca se lupta sa decida ce idee de afaceri sa aleaga, atunci aceste 5 ingrediente esentiale ale unei idei de afaceri castigatoare te vor ajuta sa faci alegerea corecta:

  1. Un impact puternic pe piata

Ca patron sau antreprenor, poti simtii ca stii exact ce vrea publicul. Cu toate acestea, inainte de a prezenta ideea ta de afaceri intregii lumi, trebuie sa fii sigur ca ideea ta de afaceri are o cerere mare si potentialul de a atrage suficienti clienti. Nu vei recupera niciodata banii investiti in lansarea si promovarea afacerii tale daca aceasta nu starneste interesul publicului larg. Indiferent de nisa sau industria in care isi desfasoara activitatea compania ta, este important sa realizezi o cercetare aprofundata a pietei din domeniul ales, a concurentei si a potentialilor clienti inainte de a lua infiinta firma propriu zis. Daca ai o idee grozava pentru un produs sau serviciu, care va fi comercializat doar pentru foarte putini oameni, ideea ta de afaceri probabil ca nu va reusi.

  1. Tehnologia existenta pentru fabricarea produselor

Oferind un produs care poate fi fabricat cu usurinta de tehnologiile existente este, de asemenea, printre ingredientele esentiale, o idee de afaceri castigatoare trebuie sa fie inovatoare. De multe ori, intalnim diferite povestiri despre companii care au sustinut ca nu au putut gasi o masina pentru fabricarea produselor lor – si au fost nevoite sa construiasca si o linie de productie. Firmele mari si bine consolidate isi pot permite sa-si asume acest risc, avand in vedere faptul ca au resursele necesare in ceea ce priveste resursele si forta de munca. Cu toate acestea, daca esti un antreprenor care abia acum incearca sa isi vanda ideea de afaceri, ai nevoie de un produs care poate fi fabricat de tehnologia si masinile deja existente. Verifica disponibilitatea resurselor necesare pentru ideea ta de afaceri contactand producatorii pentru a discuta despre elementele de baza ale produsului tau si pentru a determina modul in care ideea ta de afaceri se poate materializa. Pentru a-ti proteja ideea, solicita producatorilor sa semneze un acord de confidentialitate inainte de a le prezenta ideea de afaceri.

  1. Ideea ta de afaceri trebuie sa fie vandabila

Un alt element cheie al unei idei de afaceri castigatoare este ca trebuie sa fie usor de vandut in orice moment. Chiar daca ai un produs sau un serviciu care va fi renumit pe piata, ideea ta de afaceri trebuie sa fie una pe care sa o poti vinde cu usurinta pe piata larga. Una dintre cauzele esecului pentru multi antreprenori cu idei bune se datoreaza faptului ca pur si simplu nu au reusit sa ii faca pe clienti sa cumpere produsele lor, pur si simplu produsele si serviciile nu aduceau beneficii clare. Beneficiul ideii tale de afaceri este punctul central de vanzare al produsului tau, ceea ce o va face extrem de apreciata inca de la inceput. Atunci cand realizezi un plan de afaceri, incearca sa cuprinzi toate beneficiile produsului sau serviciului tau intr-o idee pe care o poti vinde cu usurinta pe piata.

  1. Pretul final al produsului/ serviciului

Daca ideea ta de afaceri implica un produs care poate fi produs printr-o tehnologie deja existenta, atunci trebuie sa iei in considerare costul total necesar pentru producerea unei unitati a produsului. Asigura-te ca intelegi cu exactitate cat va costa producerea produsului tau, luand in considerare si alte elemente esentiale, cum ar fi costurile de depozitare, ambalare, dispributie,branding, publicitate si marketing. O idee de afaceri care are ca rezultat un produs extrem de costisitor nu poate fi cea mai buna optiune pentru tine ca antreprenor, deoarece clientii nu ar fi dornici sa cumpere un produs prea scump, de asemenea nici vanzatorii nu vor achizitiona un produs care sa ramana pe rafturi sau care sa se vanda foarte greu. Ideea ta de afaceri trebuie sa fie una care sa se incadreze intr-o gama echilibrata de preturi si sa aduca beneficii pozitive pentru toate partile implicate.

  1. Simplu si usor de utilizat

Una dintre modalitatile prin care poti estima daca ideea ta de afaceri este una castigatore presupune dezvoltarea unui produs care sa castige publicul prin simplitate si usurinta de utilizare. Chiar daca tu stii cum functioneaza produsul tau si ce face, este posibil ca unii dintre clientii tai sa nu inteleaga cum functioneaza produsul sau cum sa il utilizeze in mod eficient. Daca clientii considera ca produsul tau este prea complex sau incomod pentru utilizare; sau are un mecanism de functionare prea greu de inteles, este probabil sa pierzi multi potentiali cumparatori. Daca introduci pe piata un produs care implica un proces greoi de vanzare, atunci vei fi nevoit sa investesti in educare publicului inainte de a te astepta la vanzari considerabile. Facand acest lucru vor creste fara indoiala costurile cu marketingul si automat creste si pretul final al produsului. Pentru a evita acest lucru, trebuie sa alegi o ideea de afaceri cat mai intuitiva posibil pentru a avea priza la public din prima.