split tva

15 raspunsuri despre SPLIT TVA

Nu de mult, in Monitorul Oficial a fost publicata Ordonanta 23/2017 privind plata defalcata a TVA-ului, cunoscuta si sub numele de SPLIT TVA. Hotararea este contestata de consultantii financiar-contabili, una dintre nemultumirile acestora fiind aceea ca guvernul a aprobat-o intr-un timp mult prea scurt.

Ordonanta are menirea de a schimba radical modul in care se facea pana acum plata TVA-ului. Ministerul finantelor publice ne asigura ca structura este sigura si ca nu se vor aduce modificari regulilor fiscale din domeniul TVA, insa companiile se tem ca vor fi nevoite sa suporte costuri suplimentare datorate aplicarii comisioanelor bancare, suplimentarii personalului pentru calcularea si virarea TVA-ului in termenul legal, precum si adaptarea softurilor.

Pe dezvoltatori ii ingrijoreaza gandul ca birocratia va fi mult ingreunata; de asemenea si cash-flow-ul firmelor va avea de suferit datorita blocarii banilor in conturile special deschise pentru SPLIT TVA.

In incercarea de a clarifica modul de functionare al programului SPLIT TVA, ministerul finantelor publice a publicat un ghid de informare si exemplificare. Ghidul nu este deloc scut si concis, volumul de informatie fiind mare iar timpul de asimilare fiind unul foarte scurt. Asadar, am incercat sa sintetizam informatia privind aplicarea SPLIT TVA in 15 intrebari esentiale si cel mai exact raspuns la acestea:
Potrivit ordonantei de urgenta, cei care vor opta pentru implementarea programului SPLIT TVA incepand cu data de 01 a lunii octombrie 2017 vor profita urmatoarele facilitati:
• anularea penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale reprezentand TVA, restante la 30 septembrie 2017, in anumite conditii;
• reducerea cu 5% a impozitului pe profit/pe venituri aferent trimestrului IV al anului fiscal 2017.

Parlamentarii au stabilit ca atat persoanele juridice cat si persoanele fizice vor putea face in continuare plati numerar sau cu cardul, fara a fi necesara efectuarea unei alte operatiuni.

Interprinderile care incaseaza sume cash sau prin card bancar de la persoane fizice sau juridice, vor avea obligatia ca in termen de 7 zile lucratoare de la data incasarii sa depuna in contul de TVA al firmei suma reprezentand diferenta dintre TVA-ul aferent incasarilor si TVA-ul aferent platilor in numerar efectuate intr-o zi, precum si suma reprezentand TVA-ul aferent incasarilor prin utilizarea cardului bancar.

Mai jos avem raspunsurile oferite de catre Ministerul Finantelor Publice la cateva intrebari lamuritoare:

1. Cine trebuie sa detina cont de TVA?
Toate persoanele fizice si persoanele juridice care detin firme platitoare de TVA care desfasoara activitati economice de prestari servicii sau livrari bunuri, taxabile, in Romania.

2. Pentru ce tranzactii este necesara plata defalcata a TVA-ului?
Achitarea defalcata a TVA-ului se aplica tuturor operatiunilor taxabile din punct de vedere TVA pentru care locul comercializarii de bunuri sau locul furnizarii de servicii se afla in Romania.
Mecanismul platii defalcate a TVA-ului nu se aplica in cazul tranzactiilor pentru care beneficiarul este persoana obligata sa plateasca TVA-ul sau pentru activitatile supuse regimurilor speciale de TVA: regimul bunurilor second-hand, regimul agentiilor de turism, regimul special pentru agricultori, etc.

3. Cum functioneaza SPLIT TVA-ul?
Toate firmele platitoare de TVA vor avea obligatoriu un cont de SPLIT TVA separat de contul curent.
Pentru fiecare factura emisa de catrea un furnizor, firma cumparatore va fi nevoita sa efectueze doua plati:
1) Una in contul firmei furnizoare, reprezentand valoarea produselor sau a serviciilor achizitionate. Aceasta plata se va face din contul curent al firmei beneficiare.
2) Una in contul de SPLIT TVA al firmei furnizoare, reprezentand valoarea TVA pentru produsele/serviciile achizitionate. Aceasta plata se va face din contul de SPLIT TVA al firmei beneficiare.
In majoritatea cazurilor, din contul de SPLIT TVA se executa doar doua tipuri de operatiuni:
a) Operatiuni de plata a TVA-ului in contul firmelor furnizoare;
b) Operatiuni de plata a TVA-ului catre bugetul de stat (sumele datorate statului ca diferenta intre valoarea TVA colectata si valoarea TVA deductibila din decontul de TVA).
*Se mai pot efectua operatiuni de transferare a unei sume de bani din contul de SPLIT TVA catre contul curent al firmei, insa doar in cazul in care firma respectiva si-a alimentat in prealabil contul de SPLIT TVA cu sume din contul curent, intrucat sumele TVA datorate furnizorilor depaseau sumele TVA incasate de la clienti. In acest caz, restituirea sumelor din contul de SPLIT TVA in contul curent al firmei se va efectua doar cu aprobarea ANAF.

ATENTIE! Din contul de SPLIT TVA se pot efectua doar operatiuni de transfer bancar, operatiunile de retragere numerar nu sunt permise.

Pentru toate facturile achitate catre operatorii economici este obligatorie plata defalcata a TVA-ului in contul de SPLIT TVA al acestora.
Exceptii:
• Platile cash efectuate de catre persoanelor fizice sau juridice.
• Pltileile cu cardul bancar sau cu alte metode care inlocuiesc numerarul, din partea persoanelor fizice sau juridice.

In situatiile mai sus mentionate, operatorii economici care au incasat banii au obligatia de a depune in contul propriu de SPLIT TVA, suma TVA aferenta platilor incasate, in termen de maxim 7 zile lucratoare.

4. Unde pot fi deschise conturile de SPLIT TVA?
Conturile se pot deschide la Trezorerie
Trezoreria va deschide gratuit si automat cate un cont de SPLIT TVA pentru fiecare dintre operatorii economici inregistrati ca fiind platitori de TVA, fara a mai fi necesara o cerere din partea acestora.
Operatiunile in conturile de SPLIT TVA deschise la trezorerie vor fi gratuite (nu se percep comisioane sau costuri pentru administrare contului).
Operatorii economici vor avea acces gratuit la extrasele de cont privind operatiunile efectuate in contul lor de TVA.
Operatorii economici isi vor putea identifica atat propriul cont de TVA cat si conturile de TVA ale furnizorilor sai, pe site-ul Ministerului Finantelor Publice sau pe site-ul ANAF.
In conturile deschise la Trezorerie se vor putea efectua doar platile in lei.
Conturi pot fi deschise si la banci
Conturile de SPLIT TVA pot fi deschise si de catre bancile comerciale pentru toti clientii pratitori de TVA. Conturile de TVA vor putea fi validate de catre clienti in termen de cel mult 90 de zile.
Orice operatiune bancara efectuata in contul de TVA deschis de aceasta va fi echivalenta cu validarea acestuia.
Bancile comerciale au obligatia de a informa toti clientii carora li s-au deschis conturi de SPLIT TVA cu privire la costurile de administrare si comisioanele percepute pentru operatiunile bncare.
Bancilor se este interzis dreptul de a percepe taxe sau comisioane pentru conturile nevalidate.
In conturile de SPLIT TVA deschise la bancile comerciale se pot efectua atat plati in lei cat si in valuta.
Orice societate poate avea mai multe conturi de SPLIT TVA (exemplu: un cont de TVA deschis la Trezorerie pentru platile in lei si un alt cont de TVA deschis la o banca comerciala pentru platile in valuta).

5. Ce se poate incasa in contul de TVA?
Suma TVA aferenta comercializarii de bunuri sau prestarii de servicii;
Depuneri de numerar sau viramente bancare pentru TVA-ul aferent platilor incasate cash sau prin POS;
Transferuri intre conturile de SPLIT TVA ale firmei;
Transferuri din contul curent catre contul de TVA ale firmei, in cazul in care atat contul curent cat si contul TVA sunt deschise la aceeasi banca/trezorerie;
Suma TVA decontata de catre membrii grupului fiscal unic;
Sumele incasate ca urmare a adaptarii bazei de impozitare a TVA-ului in urma corectarii facturilor;
Dobanda acordata de catre institutia de credit pentru sumele din contul de TVA,
Rambursarea TVA-ului de la bugetul de stat, daca propietarul contului a optat in prealabil ca suma sa i se vireze in contul de TVA.

6. Ce plati se pot efectua din contul de TVA?
Sumele TVA achitate in conturile de TVA ale furnizorilor sau prestatorilor de servicii;
Sumele TVA datorate bugetului de stat ca urmare a decontuli de TVA;
Transferarea unor sume dintr-un cont de TVA in alt cont de TVA al firmei;
Ajustari de TVA pentru care sumele restituite se transfera intr-un alt cont de TVA;
Sumele datorate ca urmare a adaptarii bazei de impozitare a TVA-ului sau ca urmare a corectarii facturilor, pentru care plata se face intr-un alt cont de TVA;
Rambursari in contul curent al firmei, in limita alimentarilor efectuate anterior;
Sumele TVA decontate in cadrul grupului unic.

7. La ce data va intra in vigoare masura?
Incepand de la 1 Octombrie 2017 fiecare societate poate decide sa aplice mecanismul platii defalcate a TVA-ului.
Organul fiscal va infiinta “Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA-ului”, iar persoanele care decid sa adopte acesta metoda vor aplica plata defalcata a TVA-ului incepand cu ziua imediat urmatoare celei in care au fost inscrise in sistem.
Organul fiscal va inregistra in sistem persoanele doritoare in termen de maximum 3 zile de la data la care acestea au depus cererea prin care solicita aplicarea mecanismului privind plata defalcata a TVA-ului.
De la 1 ianuarie 2018 toate firmele inregistrate ca platitoare de TVA vor fi obligate sa aplice mecanismul platii defalcate a TVA-ului.
Imediat dupa deschiderea noului cont de SPLIT TVA va puteti confrunta cu una dintre urmatoarele situatii:
Clientii platesc TVA-ul aferent serviciilor sau produselor achitizionate, alimetand astfel contul de SPLIT TVA al firmei prestatoare; sumele din acest cont vor fi utilizate de catre firma prestatoare pentru achitarea TVA-ului catre proprii furnizor si catre bugetul de stat.
Firma trebuie sa achite TVA-ul catre proprii furnizorii, insa inca nu a primit sumele TVA din partea propriilor clienti sau sumele TVA primite de la acestia nu acopera suma datorata furnizorilor. In acesta situatie, firma va trebui sa transfere din contul curet catre contul de SPLIT TVA suna necesara platii catre furnizori, urmand ca mai apoi din contul de SPLIT TVA astfel alimentat sa achite in contul de TVA al furnizorilor, sumele datorate.
Pentru a nu se confrunta cu un cash-flow negativ, firmele care sunt in cea de a doua situatie pot solicita de la ANAF aprobarea returnarii sumei cu care s-a alimentat contul de SPLIT TVA. Aprobarea decontarii se va efectua in termen de maximum 3 zile lucratoare.

8. Ce vor face firmele care deja au de recuperat TVA de la stat?
Procesul de rambursare a sumelor TVA nu sufera modificari. Statul va vira sumele datorate in contul curent al firmelor aflate in aceasta situatie, sau daca se solicita, in contul de SPLIT TVA al acestora.

9. In cazul suspendarii activitatii unei firme, ce se va intampla cu suma din contul de SPLIT TVA?
In cazul firmelor care se afla in inactivitatea temporara, inregistrarea in scopuri de TVA va fi anulata, ceea ce inseamna ca respectiva firma nu mai este obligata sa detina un cont de SPLIT TVA. Asadar, sumele din contul de SPLIT TVA al firmei vor fi transeferate in contul curent al acesteia, cu aprobare ANAF si dupa respectarea obigatiilor privind achitarea sumelor TVA datorate furnizorilor si bugetului de stat.

10. In cazul radierii unei firme, ce se va intampla cu suma din contul de SPLIT TVA?
Ca si in cazul firmelor care se afla in inactivitate temporara, firmele radiate pot solicita transferarea sumelor din contul de SPLIT TVA in contul curent al firmei, cu aprobare ANAF, daca obligatiile de plata privind TVA-ul au fost respectate. In caz contrar, statul, in calitate de creditor, va transfera sumele ramase in contul de SPLIT TVA al firmei radiate, la bugetul de stat.

11. Ce se va intampla in cazul platilor partiale (avansuri, transe)?
In cazul achitarii in transe a contravalorii serviciilor pestate sau a bunurilor livrate, precum si in cazul achitarii unui avans pentru oricare dintre acestea, suma TVA datorata se calculeaza la fiecare plata si se determina prin aplicarea metodei sutei marite, respectiv 19 x 100/119, in cazul cotei de TVA standard (19% TVA), si 9 x 100/109 sau 5 x 100/105, in cazul cotelor de TVA reduse (9% TVA sau 5% TVA).
In cazul achitarii partiale a unei facturi care cuprinde operatiuni cu mai multe cote de TVA, cumparatorii sunt obligati sa plateasca cu prioritate sumele aferente operatiunilor cu regim normal de taxare a TVA-ului, in ordinea descrescatoare a cotelor de TVA, respectiv 19%, 9% si 5%. Suma TVA astfel determinata se achita in contul de SPLIT TVA al firmei prestatoare.

12. Dar in cazul sumelor depozitate sub forma de garantii? Cum se va achita TVA-ul in acest caz?
Achitarea TVA-ului se va efectua in momentul eliberarii sumei din contul de garantii. Suma TVA aferenta se va platii in contul de SPLIT TVA al firmei.

13. Cate conturi de TVA poate detine o firma?
Nu exista limitari in acest sens; o firma isi poate deschide conturo de TVA atat la banci cat si la Trezorerie.

14. De catre cine sunt verificate platile efectuate in conturile de TVA?
Potrivit ordonantei 23/2017, incepand cu data de 1 ianuarie 2018, bancile si trezoreria au obligatia de a introduce o modalitate automata sau manual de verificare a platilor din conturile de SPLIT TVA ale propriilor clienti, potrivit careia sumele dintr-un cont de TVA sa poata fi virate doar catre alte conturi de TVA, si, doar cu aprobare ANAF, catre alte conturi decat cele de TVA.

15. Care sunt principalele contraventii si cum vor fi penalizate?
Actiunile considerate contraventii sunt:
Achitarea TVA-ului de catre beneficiar in alt cont decat contul de SPLIT TVA al furnizorului/prestatorului, in cazul in care corectia platii nu este efectuata in termen de 7 zile lucratoare.

In cazul in care plata este corectata in termen de 7 zile, beneficiarul nu este penalizat. Insa daca plata nu este corectata in termenul prevazut, contraventia se sanctioneaza cu amenda determinata ca procent de 0,06% pe zi din suma achitata eronat, calculata incepand cu ziua platii eronate pana la data rectificarii, dar nu mai mult de 30 de zile.

Daca plata nu este rectificata nici dupa trecerea celor 30 de zile, baneficiarului i se va aplica o amenda egala cu 50% din suma achitata eronat.

Necomunicarea contului de TVA catre clienti si furnizori se penalizeaza cu amenda cuprinsa intre 2.000 si 4.000 de lei;

Neachitarea in termen de 7 zile lucratoare a sumelor reprezentand TVA-ul din contul curent al titularului in contul de SPLIT TVA al acestuia sau plata sumelor TVA datorate furnizorului din alt cont decat contul de TVA daca nu se efectueaza rectificarea platii in termen de 7 zile lucratoare.

Daca beneficiarul efectueaza rectificarea platii in termen de 7 zile lucratoare, acesta nu este penalizat. Daca prestatorul/furnizorul nu efectueaza viraea banilor in termenul de 7 zile lucratoare sau beneficiarul nu a rectificat plata eronata in acelasi termen, aceste contraventi sunt penalizate cu amenda determinata ca procent de 0,06% pe zi din suma nevirata/platita eronat, incepand cu ziua in care a intervenit obligatia virarii/data platii eronate pana la data virarii/rectificarii platii, insa nu mai mult de 30 de zile de la data la care a intervenit obligatia de virare/data achitarii eronate.

Daca nici dupa trecerea celor 30 de zile nu se vireaza sumele/rectifica plata eronata, se va aplica o amenda reprezentand 10% din suma nevirata/achitata eronat in alt cont decat contul de SPLIT TVA al firmei furnizoare/ prestatoare.